Cum se curăță interiorul cuptorului cu microunde. Trucul ca să elimini grăsimea rapid, fără efort. Va fi ca nou

de: Anca Lupescu
11 09. 2023

Dacă și tu te confrunți cu stropi de sos și bucăți de mâncare întărită în cuptorul cu microunde, atunci trebuie să afli cum se curăță interiorul cuptorului cu microunde. Există câteva trucuri pentru aceste pete încăpățânate de sos și grăsime.

Cuptorul cu microunde – cum trebuie curățat

Pe lângă faptul că este inestetic și miroase urât, mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor creat de un cuptor cu microunde murdar îți poate îmbolnăvi familia, iar în unele cazuri poate prezenta chiar un pericol de incendiu.

Iată câteva sfaturi utile pentru curățarea cuptorului cu microunde:

Asigură-te că deconectezi cuptorul cu microunde din priză. Deși este puțin probabil să te poți răni curățând un cuptor cu microunde conectat la priză, este mai bine să fii precaut.

Vezi și: Alimentele pe care să nu le bagi niciodată la cuptorul cu microunde. Faci greşeala asta zilnic, din păcate

Fii atent atunci când manevrezi placa de sticlă a cuptorului cu microunde.

Nu folosi substanțe toxice care pot lăsa în interiorul cuptorului vapori care pot ajunge în mâncarea ta sau pot degrada suprafața cuptorului. În schimb, folosește câteva trucuri simple și ingrediente naturale.

Cum se curăță interiorul cuptorului cu microunde

Cu oțet diluat cu apă 

Pentru a curăța un cuptor cu microunde cu oțet, amestecă două linguri de oțet alb cu două căni de apă într-un bol sau într-un pahar mare rezistent la microunde. 

Dacă nu îți place mirosul oțetului, poți adăuga câteva picături de ulei esențial preferat pentru a masca mirosul.

Încălzește amestecul în cuptorul cu microunde la putere mare timp de cinci minute. Este posibil să fiarbă ușor, dar așa trebuie. Ai nevoie de cât mai mult abur posibil în interiorul cuptorului cu microunde pentru a înmuia grăsimea și murdăria persistentă.

Așteaptă cel puțin 10 minute înainte de a deschide ușa cuptorului cu microunde. Bolul, conținutul său și aburul pot rămâne încă fierbinți chiar și după ce a trecut acest timp, deci fii extrem de atent.

Scoate placa de sticlă și suportul rotativ din cuptorul cu microunde și șterge-le cu un șervețel curat. 

Șterge interiorul cuptorului cu microunde, inclusiv pereții, ușa, partea de sus și partea de jos, folosind un șervețel moale sau prosoape de hârtie. Asigură-te că nu ajunge lichid în orificiile de ventilație, deoarece acest lucru ar putea cauza probleme mecanice în viitor. 

Dacă încă vezi pete în cuptorul cu microunde, înmoaie un burete în soluția de apă/oțet rămasă și freacă ușor.

Te-ar putea interesa și: A pus bicarbonat de sodiu în cuptorul cu microunde, timp de 3 minute. Trucul genial al gospodinei e acum viral

În cele din urmă, așează placa rotativă și placa de sticlă la loc, și gata! Ai din nou un cuptor cu microunde curat.

Cu lămâie

Pentru cei care nu suportă mirosul oțetului alb, curățarea cuptorului cu microunde cu lămâie ar putea fi o opțiune.

Începe prin a stoarce sau a freca lămâia între palme pentru a elibera sucul. Taie lămâia în două și stoarce sucul într-un recipient rezistent la microunde, asigurându-te că nu cad semințe înăuntru.

Aruncă și jumătățile de lămâie stoarse în recipient. Amestecă sucul de lămâie și jumătățile de lămâie cu aproximativ o ceașcă de apă.

Plasează recipientul în cuptorul cu microunde și pornește-l la putere mare timp de cinci minute. La fel ca în cazul soluției de oțet, lasă-l să stea cel puțin 10 minute, astfel încât să nu te arzi din greșeală când scoți recipientul.

Scoate placa rotativă și placa de sticlă și curăță-le cu un șervețel sau o cârpă. Apoi, șterge interiorul cuptorului cu microunde folosind un șervețel sau prosoape de hârtie.

Așează la loc placa rotativă și placa de sticlă și gata. Cuptorul tău cu microunde este ca nou.

Curățarea cuptorului cu microunde folosind detergent de vase

Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a curăța un cuptor cu microunde. Pur și simplu urmează aceiași pași ca pentru celalalte variante, dar înlocuiește oțetul sau lămâia cu detergentul pentru vase.

Amestecă 3-4 stropi de detergent de vase cu apă călduță într-un bol. Înmoaie și stoarce un burete de vase în bol până când apa face spumă.

Îndepărtează placa de sticlă și placa rotativă interioară. 

Spală placa de sticlă în chiuvetă folosind buretele și detergentul de vase așa cum ai spăla în mod normal vasele.

Apoi, folosește buretele cu spumă pentru a freca interiorul cuptorului cu microunde. Începe de sus pentru a te asigura că nu trebuie să speli de două ori aceeași secțiune din cauza alimentelor sau a grăsimii care cad. Folosește mișcări circulare pentru a șterge partea de sus interioară, partea de jos, pereții și ușa cuptorului cu microunde. Ai grijă ca apa să nu ajungă în orificiile de ventilație.

Clătește și repetă până când cuptorul cu microunde este impecabil de curat.

Vezi și: La ce temperatură se face popcornul la microunde. Secretul ca să nu se ardă, mulți români greșesc

Șterge ultimele picături de spumă folosind un șervețel umed, apoi ștergeți din nou cuptorul cu microunde folosind un șervețel sau un prosop de hârtie uscat.

Așează la loc placa rotativă și placa de sticlă.

Aceasta este metoda clasică de a curăța cuptorul cu microunde.

Acum, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că îți menții cuptorul cu microunde strălucitor, curățând imediat orice stropi și murdărie atunci când apar. 

Șterge interiorul săptămânal pentru a preveni acumularea de reziduuri, iar filtrul cuptorului cu microunde trebuie schimbat aproximativ la fiecare șase luni.