Cuptorul cu microunde a fost una din ele mai mari invenții, când vine vorba de bucătărie. De la momentul apariției și până astăzi, nu există gospodărie în care să nu se regăsească. Dar, folosit intens, cuptorul cu microunde are tendința de a acumula reziduuri din diverse alimente. Dacă este lăsat nesupravegheat, anumite alimente pot murdării interiorul cuptorului. Dar nu trebuie să ne panicăm. Există diferite moduri cu ajutorul cărora putem curăța cuptorul. Cu ajutorul acestor metode simple putem curăța reziduurile mai ușor. În același timp putem scăpa de mirosurilor acumulate.
În 1967 un ingenios inventator avea să producă una din cele mai spectaculoase inovații la acea vreme. Cuptorul cu microunde. Inginerul american Percy Spencer este, în general, creditat cu inventarea cuptorului cu microunde modern.
Acest lucru avea să se întâmple după cel De-al doilea Război Mondial. La baza acestuia a stat tehnologia radar dezvoltată în timpul războiului. Numit „Radarange”, a fost vândut pentru prima dată în 1946. Dar dezvoltarea a ceea ce cunoaștem astăzi s-a făcut, de fapt, în Marea Britanie.
De atunci toate gospodinele au folosit cuptorul cu microunde, fie la încălzitul mâncării, fie chiar la gătit, unele având această capacitate. Numai că au început să apară și problemele, mai ales după folosirea îndelungată. Reziduurile de la alimente și mirosurile amestecate au început să creeze probleme. Astfel că au trebuit inventate și metode ieftine și rapide de curățare pentru cuptorul cu microunde.
Cum toată lumea ști că femeile, mai ales în bucătărie, sunt inventive când vine vorba de curățenie, nu a durat mult și au apărut forme inedite de curățare. Una dintre ele, de altfel și cea mai ieftină, este cea a folosirii bicarbonatului de sodiu.
Dar, culmea, și aici nu există doar o singură metodă, ci vreo două, dar amândouă la fel de eficace. Gospodinele au încercat cele două metode de curățare folosind bicarbonatul de sodiu, astfel că vom încerca să vi le enunțăm și noi.
O primă metodă de curățare pentru cuptorul cu microunde este aplicarea directă a bicarbonatului de sodiu pe suprafața interioară a acestuia. Metoda este eficientă, simplă, și nu durează foarte mult. Sunt câțiva pași de urmat:
O altă metodă la fel de eficientă este crearea unei soluții de bicarbonat de sodiu. Atenție, ca să poată avea efect va trebui încălzită în cuptorul cu microunde, și lăsată puțin pentru a emana aburii necesari curățirii, după cum urmează:
Se amestecă două linguri de bicarbonat de sodiu cu o ceașcă de apă. Se toarnă amestecul într-un recipient cu microunde și se lasă nesigilat. Încălziți soluția timp de trei minute în cuptor.
Pe măsură ce soluția se încălzește și ies aburi, bicarbonatul de sodiu va absorbi mirosurile din cuptor. Aburul va curăța pereții cuptorului cu microunde, eliminând orice alimente și uleiuri depuse. Lăsați recipientul să stea în cuptorul cu microunde timp de 15 minute.
După acest moment, scoateți recipientul din cuptor și treceți la ștergerea acestuia folosind o cârpă fără scame și umedă. Ștergeți de-a lungul pereților cuptorului cu microunde.
Acest procedeu va elimina orice urmă de bicarbonat de sodiu care s-ar fi putut aduna pe pereții cuptorului. Dacă sunteți cu adevărat îngrijorat de curățenia platanului rotativ și a inelului de susținere, le puteți scoate din cuptorul cu microunde și le puteți șterge separat.
Deși o invenție genială, ca orice obiect casnic, are nevoie de curățenie. Și ce metode mai rapide și eficiente, decât cele menționate mai sus. Așa că, dragi gospodine, nu mai dați bani pe lucruri scumpe și inutile. Folosți cu încredere bicarbonatul de sodiu.