Folosești presa franceză pentru a prepara cafea sau ceai? Playtech Știri îți explică de câte ori pe săptămână trebuie să o cureți pentru a o păstra în formă bună. Cum trebuie să procedezi, ce ingrediente este bine să folosești și ce greșeli să eviți să faci pentru a nu o deteriora rapid.
Aparatele de cafea cu sistem de picurare și altele ar trebui curățate în mod regulat, pentru a fi eficiente. La fel trebuie procedat și în cazul presei franceze, indiferent că prepari cafea sau ceai cu ajutorul ei. Vasul de bază trebuie golit după fiecare utilizare și spălat, împreună cu sita și pistonul, zilnic.
Cel puțin o dată pe săptămână, este necesar să fie făcută o curățare profundă a presei franceze pentru cafea și ceai. În acest fel, vei elimina acumularea de uleiuri și orice reziduu mineral lăsat de apă în vas. Uleiurile de cafea pot râncezi, dacă nu sunt îndepărtate eficient și pot altera aroma băuturii.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui lapte în loc de apă într-un aparat de cafea: nu te așteptai la acest rezultat
Primul pas în curățarea presei pentru cafea sau ceai este golirea vasului de bază de conținutul rămas după prepararea băuturii. Folosește o spatulă din lemn sau plastic, dacă este nevoie, pentru a îndepărta zațul de cafea astfel încât vasul propriu-zis să poată fi curățat cu ușurință.
Atenție! Nu folosi ustensile din metal la curățarea presei, fiindcă acestea pot să lase zgârieturi sau să crape sticla. Nu arunca niciodată conținutul din dispozitiv în chiuvetă, nici la gunoiul cu deșeuri menajere, ci folosește-l în grădină sub formă de compost, dacă situația îți permite.
Clătește fiecare componentă a presei franceze cu apă fierbinte. Lasă filtrul și pistonul conectate, fără a le dezasambla. Toarnă câteva picături de lichid de spălat vase, de preferat o variantă cu degresant. Umple vasul pe jumătate cu apă fierbinte și scufundă filtrul și pistonul în lichid.
Lasă filtru și pistonul să stea în lichidul fierbinte circa 15 minute, pentru a îndepărta uleiurile și reziduurile rămase pe ele, în urma clătirii. Spală, apoi, fiecare componentă și clătește-o foarte bine. Lasă componentele să se usuce natural sau utilizează o cârpă din microfibră fără scame pentru a le usca.
Citește și: Din ce sunt făcute capsulele de cafea. Detaliul periculos care ar trebui să te pună pe gânduri
Dacă e să oferim sfaturi care să te ajute să menții presa franceză curată cât mai mult timp, am avea doar două. Primul presupune îndepărtarea zațului de cafea sau a conținutului rămas în vasul presei franceze în fiecare zi, după fiecare utilizare a dispozitivului.
De asemenea, dacă situația îți permite, cel mai bine ar fi să folosești apă de la robinet filtrată sau apă de la izvor sau fântână pentru a spăla aparatul de cafea sau ceai. Apa dură va afecta, în timp, calitatea presei franceze și va fi dificil să o cureți temeinic, dacă nu o vei inspecta zilnic.