17 mart. 2021 | 12:45

Cum se contestă un proces-verbal de contravenție, de fapt. Toți șoferii trebuie să știe asta

Diverse
Cum se contestă un proces-verbal de contravenție, de fapt. Toți șoferii trebuie să știe asta
Atenție la completarea procesului-verbal contravențional

Nu de puține ori au fost cazurile când, din diferite motive, primim o amendă de circulație. Dar știm exact ce avem de făcut odată ce agentul de poliție completează un proces-verbal de contravenție? Știm care sunt pașii clari pe care îi avem de făcut? În cele ce urmează încercăm să vă dăm câteva sfaturi cu privire la acest aspect.

Ce trebuie să faci pentru a contesta un proces-verbal de contravenție

Agentul de poliție rutieră, odată ce ni se aplică o amnedă, completează un proces-verbal de contravenție. Dar, de cele mai multe ori, pentru a scăpa din situația penibilă, nu suntem atenți la cum este completat clar un proces-verbal de contravenție și nici nu facem ceea ce legea ne permite, mai ales dacă amenda ar fi dată fără a fi încălcat clar regulile de circulație.

Conform legislației în vigoare, și a Codului Rutier, un șofer are dreptul să conteste un proces-verbal de contravenție. Termenul de contestare este de maxim 15 zile de la data completării un proces-verbal de contravenție de către agentul de la Poliția Rutieră.

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în ordonanță.

Legea spune că, deși se suspendă sancțiunea, prin depunerea contetației, este de preferat ca amenda să fie plătită tot în maxim 15 zile. Motivul este unul simplu, cu cât plătim mai repede amend, cu atât valoarea plătită este mai mică.

În cazul în care se dă o decizie în favoarea reclamantului (a șoferului), suma plătită se va returna. Conform legislației în vigoare, banii revin către reclamant, mai puțin cheltuielile de judecată aferente. Dacă decizia nu este una favorabilă reclamantului, se poate contesta prima decizie în instanță, dar  trebuie justificată clar și argumentată.

„Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susținute și oral în fața instanței. Apelul suspendă executarea hotărârii”, se precizează în ordonanță.

Atenție la completarea procesului-verbal contravențional

Atunci când suntem opriți de agentul de circulație și am fost depistați încălcând regulile Codului Rutier, se va completa un proces-verbal de contravenție, așa cum este specificat în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. Au existat modificări aduse la OUG amintită pentru modul de completare al acestui proces-verbal, conform Legii nr. 203/2018.

Conform OG nr. 2/2001, este important ca reclamantul (șoferul amendat) să aibă asupra sa acel proces-verbal, în care să fie scrise următoarele date clar, după cum urmează:

  • numele și prenumele agentului constatator,
  • numele și prenumele  contravenientului,
  • codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod,
  • în cazul persoanei juridic se specifică fapta săvârșită și data comiterii acesteia,
  • în cazul persoanei juridic, semnătura agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Previziuni 2025. Trei zodii atrag norocul, dragostea, romantismul
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Traian Băsescu a uimit toată România. Nimeni nu l-a mai văzut așa pe fostul președinte
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro