Congelarea porumbului este o metodă excelentă de a păstra aroma și nutrienții acestuia pentru utilizare pe tot parcursul anului. Există mai multe metode de a congela porumbul, dar și câteva secrete pentru ca acesta să nu își piardă savoarea. Iată care este cea mai eficientă pentru a face acest lucru.
Porumbul fiert este consumat în întreaga lume și face parte din bucătăriile tradiționale din mai multe culturi. Este adesea servit ca și garnitură, în salate sau ca și gustare pe plajă și la festivitățile în aer liber.
În timpul sezonului, porumbul proaspăt se găsește peste tot. Așa că se merită să păstrezi câțiva știuleți și pentru restul anului. Congelatul este cea mai bună metodă pentru a păstra porumbul, ca să te bucuri de gustul lui oricând. Este ușor de făcut și trebuie doar să urmezi câțiva pași simpli.
În primul rând, trebuie să alegi porumb proaspăt. Curăță-l de frunze și de mătase, apoi spală bine știuleții sub jet de apă rece pentru a elimina orice murdărie sau resturi.
Umple o oală mare cu apă și când fiebe în clocot bagă știuleții de porumb și lasă-i timp de 4 minute. Procesul este esențial pentru a opri activitatea enzimatică care poate afecta gustul, culoarea și textura porumbului în timpul congelării.
Pentru a preveni gătirea excesivă, după ce l-ai scos din oală pune imediat porumbul în apă cu gheață și lasă-l să se răcească complet, aproximativ 5 minute. Apoi, așează-l pe o tavă de copt și bagă-l la frigider pentru a se răci complet.
Pune porumbul răcit în pungi sigilabile. Dacă vrei, poți împacheta purumbul de folie de plastic, dar nu este necesar. Scrie pe pungi data congelării și păstrează-le la congelator timp de până la 12 luni.
Pentru cel mai bun gust, porumbul congelat trebuie consumat în decurs de șase luni, dar va fi comestibil până la 12 luni. Dezgheață porumbul în frigider peste noapte sau adăugă-l direct în mâncăruri fierbinți, cum ar fi ciorbe sau tocănițe.
Dacă vrei să îl consumi fiert, nimic mai simpu. Pune-l direct din congelator într-o oală cu apă clocotită timp de aproximativ 5-7 minute. Ai grijă, însă, să nu îl gătești prea mult pentru că pe urmă, boabele vor fi prea moi.
Congelarea porumbului în acest fel îți va permite să te bucuri de gustul său proaspăt și dulce pe tot parcursul anului și îl poți folosi pentru a crea tot felul de rețete dulci sau sărate.