Află cum se calculează media cu teza, la Limba română și la Matematică. În rândurile următoare o să vezi și o trimitere către un calculator online unde doar introduci notele obținute și ți se calculează automat media.
Este iar acea perioadă din an când elevii sunt stresați de examene și de rezultatele notelor. Cel mai rău este când nu știi, pentru că profesorul nu-ți spune, cum se calculează media cu teza. Pentru unii elevi, formula de calcul a profesorilor este aproape magică, li se pare că aceștia fac o minune sau o incantație și, surpriză, sunt picați sau obțin o medie mai mică decât ar fi crezut că va fi.
Formula de calcul a mediei cu teza nu este secret de stat, iar dacă ai avut curiozitatea să o cauți pe internet, sigur ai găsit o mulțime de informații. Dacă ai ajuns pe acest site, la acest articol, îți explic cum trebuie să calculezi, să fii sigur că profesorul nu-ți greșește media.
formula de calcul pare destul de încurcată la prima vedere, dar calculele sunt simple:
Media semestrială = (Media aritmetică note semestru x 3 + notă teză) / 4
Vezi AICI un calculator virtual, unde doar introduci notele, ca să nu te mai stresezi cu calculul.
La disciplinele de studiu la care nu se susține teza, media semestrială se obține prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. Adică, dacă ai 8,50 sau 9,50, profesorul trebuie să-ți dea 9, respectiv 10.
Media anuală la fiecare materie este dată de media aritmetică a celor două medii semestriale, calculată cu două zecimale exacte, fără rotunjire. În cazul în care ai fost scutit medical, pe un semestru, la educație fizică și sport, calificativul/media de pe semestrul în care nu ai fost scutit devine calificativul/media anuală.