Calul-putere este unitatea care măsoară forța motoarelor, ce a plecat de la zicala ”motor cu puterea cailor”. Un inventatorul a gândit-o în timp ce lucra la îmbunătățirea motoarelor cu aburi.
James Watt a introdus această măsură în anul 1982 în timp ce lucra la îmbunătățirea motoarelor cu aburi. El folosea un ponei pentru a transporta cărbunele în mină, de unde și ideea să măsoare puterea unui automobil cu aburi pornind de la poneiul său.
Când au apărut primele motoare primitive cu aburi, în seconul XVII, inventatorul englez Thomas Savery a fost cel care și-a pus întrebarea: câți cai pot să înlocuiască un motor cu aburi? Astfel au început asocierile și comparațiile dintre cai și motoare. Tot el spunea că un motor ar putea să fie construit atât de bine încât să facă treaba a 15-20 de cai, dând naștere zicalei ”motor cu puterea cailor”, transformată apoi în cai-putere.
Începând cu anul 1972, Uniunea Europeană a introdus o nouă unitate de măsură numită kilowatt, ca fiind unitatea oficială de măsurare a puterii, chiar dacă era vorba de puterea motoarelor mecanice, electrice, a diverselor aparate sau scule electrice.
Tocmai în 2010, printr-o directivă a Comisiei Europene, companiile auto au fost împiedicate să mai folosească oficial calul-putere ca unitate de măsură a forței unei mașini, fiind permisă doar utilizarea sa ca unitate suplimentară. Un cal-putere în românește se prescurtează CP, în engleză poate fi HP (HorsePower) sau la americani BHP (Brake HorsePower).