Cum scoți mucegaiul de pe pereți. Trucul genial care îți salvează casa

de: Ștefan R. Apostol
17 06. 2021

Mucegaiul poate fi cu adevărat o problemă. De la distrugerea mobilei, a pereților, și până la problemele de sănătate, toate sunt efecte ale mucegaiului. Poți scăpa de mucegaiul de pe pereți folosind spray-uri ușoare de casă, care împiedică revenirea aestuia definitiv. Mai sunt și alte metode, mai simple, adevărate trucuri ingenioase.

Cum îți dai seama de semnele apariției mucegaiului

Cel mai evident semn al unei probleme cu mucegaiul este găsirea de pete verzi, maro, portocalii sau chiar negre. Dar există și alte semne mai puțin evidente, cum ar fi vopsea crăpată sau decojită, sau decolorarea. De asemenea, un alt semn ar fi o „funingine” recurentă sau dungi negre, pete sau puncte. Un miros de mucegai, umed.

Mucegaiul din subsol sau de pe pereții exteriori apare atunci când vaporii de apă din aer se întâlnesc cu o suprafață rece și transformă vaporii într-un lichid. Băile și spălătoriile dezvoltă mucegai deoarece sunt de obicei foarte umede. Alte zone umede includ pereții și tavanul de lângă umidificatoare și orice încăpere cu o cadă cu hidromasaj sau un jacuzzi instalat necorespunzător în interior.

Mucegaiul crește, de asemenea, acolo unde există, sau a existat, o scurgere de apă. Locuri precum dulapurile de sub chiuvete sunt predispuse la mucegai. Odată ce s-a scurs o țeavă, există șanse mari ca mucegaiul să crească neobservat în perete. Au apărut pe piață, în ultimii ani, diferite spray-uri, sau soluții, care te pot scăpa de mucegaiul din casă. În același timp, mai există și alte metode, cum ar fi clorul, soluția de apă și oțet, sau bicarbonatul de sodiu.

Cum se utilizează clorul pentru a îndepărta mucegaiul

Deși poate fi imposibil să îndepărtați complet mucegaiul de pe suprafețele poroase, soluția de clor poate face asta. Iată câțiva pași pe care îi puteți face:

  • Deschideți ușile și ferestrele pentru ventilație sau porniți un ventilator,
  • Puneți echipament de protecție, cum ar fi mănuși, mască, ochelari de protecție sau haine vechi,
  • Se amestecă 1 cană de înălbitor în 4 litri de apă,
  • Se toarnă amestecul într-o sticlă cu dispozitiv de pulverizare,
  • Pulverizați pe suprafața afectată și lăsați-l să se fixeze,
  • Dacă suprafețele sunt aspre, frecați-le cu o perie rigidă,
  • Clătiți suprafețele cu apă curată, apoi lăsați-le să se usuce la aer,
  • Aruncați orice bureți sau cârpe după utilizare.

 

Cum scapi de mucegai folosind apă și oțet

Oțetul alb este un produs ușor acid care curăță, dezodorizează și dezinfectează. De asemenea, poate ucide 82% din speciile de mucegai, inclusiv mucegaiul negru, pe suprafețe poroase și neporoase. Îl puteți folosi în siguranță pe majoritatea suprafețelor. Mrosul de mucegai dispare rapid.

Se toarnă oțet alb nediluat într-o sticlă cu dispozitiv de pulverizare. Deoarece oțetul alb conține doar aproximativ 20% acid acetic, adăugarea de apă îl face mai puțin eficient. Pulverizați oțetul pe suprafața mucegăită și lăsați-o timp de o oră. În cele din urmă, ștergeți zona cu apă și lăsați suprafața să se usuce. Orice miros de oțet trebuie eliminat în câteva ore.

 

Scapă de mucegaiul din casă cu bicarbonat de sodiu

De la absorbția mirosurilor din frigider până la ameliorarea arsurilor la stomac, bicarbonatul de sodiu are o multitudine de utilizări în casă. Vă ajută inclusiv la îndepărtarea mucegaiului negru. Este sigur pentru familie și animalele de companie și nu numai că ucide mucegaiul negru, ci absoarbe umezeala care atrage mucegaiul.

Adăugați un sfert de lingură de bicarbonat de sodiu într-o sticlă cu apă cu dispozitiv de pulverizare. După asta agitați până se dizolvă. Pulverizați pe  zona mucegăită cu soluție de bicarbonat de sodiu și apă, apoi folosiți o perie de curățat pentru a îndepărta mucegaiul de pe suprafață. Apoi, clătiți suprafața cu apă pentru a îndepărta orice reziduu și bicarbonat de sodiu. În cele din urmă, pulverizați din nou pe zona respectivă și lăsați suprafața să se usuce fără ștergere. Acest lucru va ucide orice mucegai rămas și va preveni revenirea mucegaiului.

Pentru îndepărtarea foarte dură a mucegaiului negru, amestecați două părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de oțet alb și o parte de apă. Se amestecă până devine o pastă groasă. Răspândiți amestecul  pe suprafață și lăsați-l să se usuce. Spălați mucegaiul negru și petele și ștergeți-le cu apă.

Ultimele sfaturi

Dacă nu scăpați de mucegaiul din casă, și mai ales simțiți în bucătărie sau baie miros, vă mai recomandăm următoarele lucruri. Inspectați-vă furtunurile interioare. Ar trebui să înlocuiți furtunurile flexibile de la mașinile de spălat și pulverizatoarele de chiuvetă imediat dacă observați scurgeri sau condens și la fiecare cinci ani, chiar dacă nu observați probleme.

Inspectați-vă acoperișul după furtuni, dacă stați la casă. Căutați alte daune care ar putea permite pătrunderea apei în pod sau în casă. Păstrați-vă fundația limpede. Nu puneți lemne de foc sau alte obiecte pe fundația casei. Vți încuraja colectarea apei acolo, care va pătrunde în pereții subsolului.

Remediați rapid fisurile. Fie că găsiți crăpături în fundație sau în pardoseli, reparați-le imediat pentru a păstra apa să nu intre casă. Curățați jgheaburile primăvara și toamna. Jgheaburile înfundate duc la adunarea apei în apropierea fundației sau de-a lungul pereților, ceea ce duce la apariția mucegaiului.

Nu uitați, mucegaiul nu va dispărea singur. Dacă găsiți semne pe pereți, trebuie să luați măsuri prompte pentru a scăpa de el. Apoi, împiedicați-l să revină controlând nivelul de umiditate al casei, având o bună circulație a aerului și curățând în mod regulat totul pentru a îndepărta sporii de mucegai.