Oficialii companiei Pfizer anunțau omenirea în noiembrie 2020 că vaccinul conceput de către aceștia are o eficiență ce depășește 90%, procent rezultat din urma unui studiu desfășurat pe scară largă. Pfizer și partenerul său german susțineau atunci că nu au găsit breșe de siguranță în testarea vaccinului COVID-19. Efectele adverse nu sunt diferite sau mai frecvente față de cele așteptate. Primele doze ajungeau în țara noastră în urmă cu o lună, moment în care au apărut nesiguranțele românilor, care au început să se poziționeze ba de partea serurilor, ba împotriva lor. Specialiștii vin însă cu o serie de explicații care să lămurească anumite îndoieli, dar mai ales să spulbere mituri. Dacă cel cu cipuri a fost exterminat, acum și cel despre clorura de potasiu, substanță prezentă în vaccinul Pfizer, a căzut.
Dezinformările și-au făcut loc de la începutul pandemiei și au atins apogeul odată cu începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19. De pildă, în Franța, câțiva internauți atrag atenția asupra clorurii de potasiu din compoziția serului, amintind de injecțiile letale folosite în SUA. Medicul Voichița Lăzureanu a declarat că oamenii nu au de ce să se teamă.
„Gândiți-vă că este vorba despre o doză de 0,3 ml, care se injectează. Se injectează intramuscular, nu intravenos, să zici că ar avea efect imediat și absolut, iar doza de excipient este extrem, extrem de mică. Ca să provoace dezechilibru în organism, ar fi nevoie de o cantitate de clorură de potasiu de zeci de ori mai mare.
Și unde mai pui că aceeași substanță stă la baza energizantelor și a suplimentelor alimentare. Și nimeni nu și-a mai făcut griji pentru o cantitate destul de mare care există în aceste multiminerale. Pe de altă parte, clorura de potasiu se folosește și ca medicament în hopopotasemii”, explică Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Vaccinarea este de prioritate zero, iar mai marii susțin că România are strategia pusă la punct. „Autoritățile s-au mobilizat foarte bine. Avem o strategie anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare și avem organizată o structură clară privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”, spunea președintele în noiembrie 2020.
Fiindcă este esențială pentru siguranța României, campania de vaccinare a fost încredințată Ministerelor Apărării, de Interne și Sănătății. De exemplu, serurile vor fi stocate la Institutul Cantacuzino, care de trei ani este instituție militară. Tot armata va gestiona, pe lângă acest depozit central, și cele șase depozite regionale de unde tratamentul va ajunge din punctele fizice și mobile unde vor fi administrate.