Dacă observi că plantele tale au mucegai, nu trata această problemă cu indiferență. Frunzele roșiilor tale se vor usca de la sine și nu le vei mai putea salva dacă nu acționezi la timp. Cum scapi de aceste pete cu un truc simplu, ce face minuni pentru grădina ta.
Mucegaiul este, probabil, una dintre cele mai întâlnite boli dintr-o grădină. De cele mai multe ori, observăm că roșiile sau orice altă plantă au pete maronii și albe pe frunze, care, în scurt timp, se usucă și cad de la sine.
Această problemă poate fi rezolvată dacă e tratată corespunzător și la momentul potrivit. Nu este nevoie să folosiți pesticide sau tot felul de substanțe costisitoare din comerț, pentru că există un truc simplu și rapid, pe care grădinarii îl recomandă.
Ai nevoie de doar două ingrediente, pe care le găsești în cămara ta. Nu trebuie să fii priceput în domeniu, ci doar să urmezi întocmai indicațiile și să repeți acest proces în fiecare zi, timp de o săptămână.
Astfel, pentru a scăpa de mucegai îți trebuie:
Pune apa într-o găleată, după care adaugă oțetul de mere. Amestecați totul bine, după care, cu ajutorul pâlniei, transferați puțin din amestec în sticla cu pulverizator. Tot ce rămâne de făcut este să pulverizați pe fiecare plantă în parte, chiar și pe cele sănătoase, pentru a preveni apariția mucegaiului.
Mucegăirea este o boală fungică, ce se ascunde până când condițiile devin favorabile. Lindsey Pangborn, expertă în grădinărit, atrage atenția că sporii care duc la otrăvire pot fi prezenți chiar și atunci când planta nu prezintă semne evidente. Odată ce condițiile sunt propice, acești spori își fac apariția, transportați de vânt, apă sau chiar de insecte.
Printre legumele cele mai susceptibile de a cădea pradă acestei boli se numără fasolea, castraveții, mazărea, ardeii, tomatele, dovleacul de iarnă și dovleceii de vară. În ceea ce privește florile, balsamul de albine, crizantemele, dalia, trandafirii, bujorii și chiar și trandafirii sunt cele mai predispuse la acest fenomen.
Mucegaiul alb devine evident atunci când începe să se formeze pe frunze – se prezintă sub forma unui praf alb sau a unei pulberi albe. De obicei, apare pe părțile mai mari ale plantelor, manifestându-se sub forma unor pete mici, circulare, sau a decolorării frunzelor.
Îndepărtarea părților afectate ale plantelor este esențială, dar este important să nu le arunci în compost, deoarece acest lucru poate duce la răspândirea ciupercii. Compostul nu distruge agenții patogeni, spun specialiștii. Sporii pot supraviețui procesului de compostare, ceea ce poate cauza probleme atunci când acesta este utilizat în grădină.