Cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată? Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite îți dă un pont de aur

de: Ștefan R. Apostol
01 10. 2023

În ultima perioadă am tot vorbit despre murături, rețete și alte trucuri. Așa că, ne-am gândit că încă un truc interesant nu strică, și îți propunem să afli cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată, conform lui Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite, care îți dă un pont de aur.

Ai varza prea sărată, e mare problemă

Mai devreme sau mai târziu, s-ar putea să vă treziți cu un lot de varză murată care este prea sărată. De fapt, nu este neobișnuit ca primul lot de varză murată să fie prea sărat.

Cu toate acestea, nu vă înșelați, varza murată este unul dintre cele mai bune preparate de fermentare, cu care puteți începe pentru a învăța tainele fermentației.

Află și: Trucul folosit de Chef Sorin Bontea pentru sarmale. Ce face dacă varza e prea acră sau prea sărată

Dar, deși e încă timp să treceți la punerea uni alt butoi de varză, de ce să nu încercați să salvați și pe cea existentă, nu?

În cele ce urmează, conform sfaturilor lui Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite, aflăm cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată.

Ce spune Sorin Bontea despre cum salvezi varza pentru sarmale

Este perioada în care se pune varza de anul acesta la murat pentru iarnă și pentru acele delicioase sarmale, dar știi că mai ai undeva, prin cămară, un butoi de varză și vrei să faci câteva sarmale, dar te trezești cu ea sărată, și nu prea știi ce să faci.

Dar, nu-i nimic, Sorin Bontea îți spune cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată:

”Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă călduță sau se pun la desărat cu o oră înainte.”

Citește și: Sarmale, reţeta lui Chef Sorin Bontea. Ingredientul banal care schimbă tot gustul, doar aşa le vei face de acum

O altă modalitate, dacă nu te apuci acum de sarmale, ar fi să să o lăsați să fermenteze complet. Apoi, plecând de la recomandarea lui Chef Bontea, când varza murată a terminat de fermentat, clătiți-o sau înmuiați-o în apă timp de câteva minute înainte de a o mânca.

Dar, deși această metodă va scădea gradul de sărare, veți spăla și o parte din nutrienți, arome și probiotice.

De ce varza devine prea sărată?

Principalul motiv pentru care varza murată devine prea sărată este din cauza concertării sării calculate în mod necorespunzător.

Adăugarea de mai multă saramură mai târziu în timpul fermentației poate, de asemenea, să crească concentrația de sare și să facă ca varza murată să devină prea sărată.

Mai trebuie știut că adăugarea a prea multă sare în varză murată încetinește procesul de fermentare.

Vezi și: Secretul pentru saramura care se pune la varza murată. Cu cât timp înainte trebuie preparată

Prea multă sare poate opri complet procesul de fermentare și nu va deveni deloc acidă. Sarea va conserva varza, dar nu va fermenta în varză murată.

Pe scurt, adăugând prea multă sare, vă puteți trezi cu o varză sărată care nu se va transforma în varză murată, deoarece nu va începe niciodată să fermenteze.

Varza nu se va transforma în varză murată atunci când i se adaugă prea multă sare, deoarece, la concentrații mai mari, sarea acționează ca un conservant.