O situație neplăcută, nedorită, dar cu care s-a confruntat, cel mai probabil, fiecare dintre noi, cel puțin o dată în viață: să scoți din cuva mașinii de spălat o haină cu multe, multe, numere mai mică decât înainte de spălare. Din fericire, nu este o greșeală ce nu poate fi reparată. Află, din rândurile de mai jos, cum salvezi un pulover care a intrat la apă. Nu doar din cauza temperaturii prea mari se întâmplă asta. Detaliile de care trebuie mereu ținut cont.
Când vine momentul să ne spălăm hainele, știm prea bine că procesul începe cu sortarea rufelor – în funcție de culoare, material, utilizare și gradul de murdărie – urmând apoi alegerea programului sau setărilor potrivite la mașina de spălat, astfel încât acestea să fie igienizate corect, fără deteriorarea țesăturii. Există însă și momente de neatenție ce au efecte nedorite și neplăcute.
Cui nu i s-a îmtâmplat, cel puțin o dată, să scoată din cuvă un pulover bărbătesc ce abia ar putea fi purtat de un copil, după ce a intrat la apă în timpul spălării? În astfel de cazuri, obiectul vestimentar fie ajunge dat altcuiva din familie, fie aruncat la gunoi. Există însă un truc la care apelează gospodinele pentru a remedia, măcar parțial, problema.
Cum salvezi un pulover care a intrat la apă? Cu apă și balsam de rufe. Se umple un lighean cu apă caldă – nu fierbinte – și se dizolvă în lichid un capac de balsam. Punem puloverul în soluția obținută și îl lasăm să stea la înmuiat în jur de 30 de minute.
Dar ce se intră unele țesături la apă? Nu doar spălarea lor la o temperatură prea mare este cauza. De multe ori, din dorința de a le curăța cât mai bine, setăm o viteză de centrifugare prea mare. În general, pentru tricotaje se recomandă programele fără centrifigă la mașina de spălat.
Te-ar putea interesa și: Cât de des să speli tricoul, puloverul sau blugii. Cum afectează uleiurile corpului fibrele și țesăturile
După ce trec cele 30 de minute, scoatem puloverul din lighean, îl întindem pe o suprafața plană și începem să tragem ușor de el, în toate direcțiile. Atenție, dacă aplicăm prea multă forță, îl vom deforma.
Când este uscat complet, îl mai putem întinde puțin și cu ajutorul fierului de călcat.
Te-ar putea interesa și: Cum setezi maşina de spălat rufe pentru a scăpa de scame. Aşa rămân hainele ca noi mult timp