Cum salvezi un blat ars. Trucul isteț pe care îl aplică cei mai iscusiți cofetari
Să faci torturi sau prăjituri nu e niciodată ușor, iar dacă nu ai suficientă experiență te vei trezi ușor cu un blat ars. Totuși, dacă nu ai chef să faci altul și te întrebi cum salvezi un blat ars, atunci trebuie să urmezi câțiva pași ca să repari blatul și să nu mai fie nevoie să o iei de la capăt. Din fericire, un blat ars, fie el de tort sau de prăjitură, nu e un capăt de lume și se poate rezolva destul de ușor.
La ce temperatură se coace un blat
Nu există absolut niciun timp și temperatură universală pentru coacerea tuturor prăjiturilor, deoarece fiecare tip de prăjitură are ingrediente și caracteristici diferite. Prin urmare, trebuie să știi la ce temperatură trebuie să coci un blat, fie că e pentru o prăjitură sau un tort..
Citește și: Temperatura la care trebuie să se coacă blatul de tort. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Câteva repere sunt acestea:
- Pâinea se coace la o temperatură de 160 – 180 de grade Celsius și timp de 25 – 28 de minute.
- Pandișpanul se coace la 150 – 160 de grade Celsius timp de aproximativ 40 – 45 de minute.
- Fursecurile se coc la 170 – 190 de grade Celsius timp de 15 – 25 de minute.
- Cojile de ecler se coc la 190 – 200 de grade Celsius timp de 25 – 30 de minute.
Atunci când temperatura cuptorului este prea ridicată în comparație cu nivelul specificat, prăjitura va crăpa ușor. În acest caz, partea de sus a prăjiturii va fi arsă sau uscată.
Când temperatura din cuptor este mare și timpul nu este suficient, blatul va crăpa și se va arde. Nu numai asta, dar temperatura cuptorului nepotrivită va duce la un exterior gătit, aproape ars, și un interior necopt al blatului. Ține minte că prăjitura se va se va micșora odată ce a ieșit din cuptor.
Când temperatura de coacere este prea scăzută și timpul nu este suficient, suprafața exterioară a prăjiturii va fi coaptă, dar interiorul va fi crud, umed și va avea miros de ouă. Fiecare rețetă are timpii și gradele de coacere bine stabilite, așa că cel mai bine este să le respecți, dar în același timp să te verifici constant blatul, fără să deschizi cuptorul, pentru a vedea dacă se coace uniform.
Citește și Tort aromat cu mere caramelizate. Secretul pentru un blat pufos
Dacă interiorul nu s-a copt, dar suprafața este deja rumenă, cel mai bine este să acoperi blatul cu o folie de aluminiu sau de copt. Acest lucru va preveni arderea blatului la suprafață și va da timp interiorului să se coacă.
Cum salvezi un blat ars
Temperatura sau tipul de tavă în care ai copt blatul s-ar putea să fi fost nepotrivite, așa că te-ai ales cu un blat ars.
Ei bine, această mică greșeală se poate rezolva rapid. În loc să îl folosești ca atare, acoperind totul cu cremă și să speri că nimeni nu va observa (vizual nu se vede, dar gustul de ars e acolo), ia în considerare să salvezi blatul.
O răzătoare sau un cuțit de pâine te poate ajuta să scapi de arsura de pe blat, fără să tai prea mult din el. Este o modalitate excelentă de a evita risipa întregiului blat și de a nu începe totul de la zero. Această sfaturi funcționează doar pentru acele blaturi care nu au fost arse complet, ci doar pe fund sau pe margini.
Primul sfat pentru a-ți salva blatul ars este să razi partea exterioară a prăjiturii. Este o idee mult mai bună decât să tai bucăți arse cu un cuțit, ceea ce va înlătura mai mult decât este necesar din blat.
Cum trebuie să procedezi
O răzătoare mică pentru cojile de citrice va funcționa perfect, deoarece poți rade cu atenție marginile arse. Rade până când ai îndepărtat stratul exterior ars, deoarece acesta va conține cea mai mare parte a gustului neplăcut. De asemenea, este important să lași prăjitura să se răcească complet înainte de a continua să îndepărtezi bucățile arse cu răzătoare, deoarece poți risca să îndepărtezi mult mai mult când este caldă.
Această metodă funcționează bine cu prăjituri care au un strat ars subțire, dar este mai bine să folosești un cuțit zimțat pentru zonele arse groase. Aceasta s-ar putea să nu funcționeze pentru blaturi mai subțiri, deoarece ai putea îndepărta cea mai mare parte a acestuia.
Dacă ai un blat dens și mare, folosirea unui cuțit zimțat va reduce totuși dimensiunea acestuia, dar va salva o parte din produsul final.
Dacă blatul tău s-a ars, dar nu este negru, o însiropare simplă din zahăr și apă în părți egale va aduce din nou viață unui blat uscat și puțin cam copt.
Înțeapă găuri în blat cu un scobitoare din lemn și pune siropul cu pensula deasupra. Nu pune prea mult sirop, pentru că blatul se poate dezintegra, de aceea e bine să folosești o pensulă.