Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au actualizat informațiile privind vremea din următoarele zile. Temperaturile vor fi foarte scăzute, astfel încât este recomandat să îți muți florile de afară în casă. Dacă, totuși, le-ai uitat, Playtech Știri îți explică cum salvezi plantele îngheţate de vortexul polar. Nu trebuie să le arunci.
Ciclonul mediteranean şi vortexul polar fac ravagii în România. Două avertizări de COD PORTOCALIU și COD GALBEN sunt în vigoare la momentul redactării acestui articol. Se anunță temperaturi scăzute, în nordul țării chiar aproape de pragul înghețului, ninsori și vânturi puternice până miercuri, 5 aprilie.
Meteorologii ANM au actualizat informațiile privind vremea până pe data de 8 aprilie, ora 10.00. În intervalul mențional, vremea va fi deosebit de rece, predominant precipitațiile luând forma ninsorilor. Temperaturile în țară vor fi cu până la 12 grade sub mediile multianuale, potrivit ANM.
În jumătatea de nord a țării va ninge. Local și temporar, rafalele de vânt se vor intensifica, suflând cu viteze de până la 55 de kiloemtri pe oră în special în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului și Oltenia. Pentru regiunile din sudul și sud-estul țării se anunță ploi abundente. În Transilvania, în interiorul arcului carpatic, vor fi ninsori, de asemenea.
Vinovate pentru ninsorile, ploile și vântul puternic ce se manifestă în România sunt ciclonul mediteranean și vortexul polar, potrivit specialiștilor. Prin urmare, este recomandat să muți în casă toate plantele pe care le țineai afară. Dacă ai flori care deja au fost afectate de temperaturile scăzute, Playtech Știri îți explică cum le poți salva.
Dacă planta pe care ai uitat-o afară are pe frunze un strat subțire de gheață, nu ai motive să te îngrijorezi. Grădinarii profesioniști spun că acest tip de peliculă se va topi imediat ce temperaturile vor reîncepe să crească. Totuși, dacă floarea prezintă un strat consistent de gheață sau frunzele au devenit brune, înseamnă că a fost afectată de frig.
Secretul pentru salvarea unei plante care a înghețat constă în rehidratarea ei. Ce trebuie să știi este că suprafețele afectate profund de temperaturile scăzute nu se vor reface, astfel încât trebuie să e îndepărtezi. Nu înseamnă nici că planta a murit.
Asigură-te că uzi floarea suficient de des astfel încât să absoarbă apa care îi lipsește din cauza înghețului. Grădinarii recomandă să hidratezi plantele în primele ore ale zilei. Atunci, temperaturile au tendința să fie mai ridicate decât în restul intervalului de timp. În caz contrar, hidratarea nu va ajuta. Apa va reîngheța.
Poți să pulverizezi apă pe pământul florii, creând astfel un strat protector împotriva temperaturilor scăzute. Păstrează planta într-un spațiul călduros, în care temperaturile să nu fie foarte scăzute. Se va recupera rapid.