Cum să slăbești fără dietă, într-un timp cât mai rapid. Sfaturile experților

de: Ionuț Vieru
15 11. 2020

Din ce în ce mai mulți oameni adoptă un stil de viață sănătos. Unii poate pentru că sunt nevoiți din cauza unei boli iar alții poate vor doar o schimbare în bine în viață. În general, apelăm la diete pentru a ne schimba alimentația. Cu toate acestea, dieta o ținem pentru o anumită perioadă de timp. După, o mare parte din oameni revin la vechile obiceiuri nesănătoase, neștiind ce ar trebuie să mănânce exact.

Desigur, dieta dă rezultate dar nu o putem ține la nesfârșit. Dietele alimentare nu sunt pentru toți. Acestea diferă în funcție de stilul de viață, alergii și mulți alți factori.  Așa că, îți vom prezenta cum poți slăbi fără să ții o dietă strictă.

Ce înseamnă să slăbești sănătos?

Nu este deloc benefic pentru organism să pierdem din greutate într-un timp foarte scurt. Cel mai sănătos este să pierdem aproximativ 0,5 kg pe săptămână. În acest fel, nu vom șoca organismul și va avea timp să se adapteze. În caz contrar, pot apărea anumite probleme precum pierderea în masă musculară, încetinirea metabolismului sau deficiențe nutriționale. Un astfel de stres nu te poate afecta decât într-un mod negativ în bătălia ta cu kilogramele în plus.

Cum să slăbești sănătos?

Pentru a putea menține acel ritm de 0.5 kg pe săptămână, trebuie să ne fixăm într-un deficit caloric de aproximativ 500 de calorii. Ce este deficitul caloric? Organismul intră în deficit caloric atunci când ardem mai multe calorii decât consumăm. De exemplu, dacă asimilăm zilnic 2500 de calorii, trebuie să ardem, tot zilnic, 3000 de calorii, pentru a fi într-un deficit caloric de 500 de calorii.

Pentru a face acest lucru nu este nevoie să calculați caloriile sau să cântăriți mâncarea. Este de ajuns să nu mai consumați sucuri, dulciuri, prăjituri. Făcând acest lucru, veți intra in deficit caloric.

Schimbă-ți alimentația, dar uită de cuvântul „dietă”

Conceptul de dietă implică să consumi anumite alimente pentru o anumită perioadă de timp până ajungi la o greutate dorită. Un aspect negativ este acela că, de cele mai multe ori, implică restricții alimentare sau calorice.

Cel mai sigur lucru este să îți schimbi alimentația încet dar sigur. Să elimini câte un aliment rău treptat, nu toate în același timp. Iar dacă simți nevoie cu adevărat, este în regulă să mai consumi ciocolată sau alimente mai puțin sănătoase, dar mai rar.

Alimente ce le poți consuma pentru o alimentație săntoasă

Ce să mănânci pentru a slăbi sănătos

Poți slăbi sănătos doar având o alimentație echilibrată, una ce îți satisface nevoile. Un sfat ar fi să te concentrezi pe alimente ce conțin nutrienți esențiali.

Așa că, iată câteva alimente sănătoase ce le puteți adăuga în planul vostru alimentar:

  • fructe și legume de toate felurile, după preferințe
  • pește și carne slabă (carne de pui, mușchiuleț de porc, carne roșie)
  • lactat cu conținut redus de grăsimi (cele mai bune lactate sunt acelea care știți sigur de unde provin)
  • cereale integrale (fulgi de ovăz, fulgi de porumb)
  • grăsimi sănătoase (nuci, avocado, uleiuri)

Pe lângă acestea, mai poți face câteva schimbări pentru a îți îmbunătăți stilul de viață precum:

  • consumul cât mai redus de alcool (vinul este recomandat în anumite cantități)
  • trebuie să te abții când vezi un bufet suedez
  • renunță complet la fumat (dacă fumezi, sper că nu)
  • încearcă să mănânci cât mai rar în oraș, pregătește-ți masa acasă