Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț
În această perioadă probabil foarte mulți dintre noi se întreabă cum să protejezi pomii iarna, pentru ca aceștia să nu fie afectați de îngheț și de temperaturile scăzute. Chiar dacă se aflăm în sezonul rece, asta nu înseamnă că nu se fac lucrări în livadă. Pomii trebuie să fie îngrijiți si în această perioadă.
Cum să protejezi pomii iarna de îngheț
Lucrările de îngrijire și protecție a pomilor, continuă și în perioada de iarnă, chiar dacă aceștia se află în repaus vegetativ. De această îngrijire acordată iarna, depinde sănătatea ulterioară a pomilor, după cum spun specialiștii.
Este important să se știe ce este de făcut, deoarece această îngrijire, din timpul iernii este mai complexă decât cea din timpul anului. Atunci când vine vorba de temperaturi scăzute, pomii fructiferi sunt destul de sensibili, lucru care este deja cunoscut. Acest lucru este accentuat de faptul că există perioade în care temperaturile foarte scăzute vin după perioade ceva mai calde.
Îngrijirea pomilor iarna
Scoarța pomilor poate crăpa din cauza variațiilor foarte mari de temperatură. Foarte multe persoane au bătăi de cap atunci când vine vorba despre îngrijirea pomilor pe timpul iernii.
Indiferent dacă ninge sau nu, în timpul iernii, pomii fructiferi au de suferit. Pomii se scutură în cazul în care sunt încărcați cu prea multă zăpadă, atunci când ninge abundent. Motivul este acela că se pot rupe crengile din cauza greutății zăpezii. Se procedează la fel și cu tufele sau gardurile vii.
Protejarea pomilor fructiferi de ger și zăpadă
Foarte importantă pentru pomi este mușuroirea bazei acestora. Astfel, trunchiul este protejat de îngheț. În același timp, acest proces ajută și ca pomul să aibă necesarul de umiditate, la apariția primelor dezghețuri. În ceea ce privește zăpada, aceasta este ca o pătură pentru pomi, fiind un bun izolator împotriva înghețului.
Dacă există zăpadă, mușuroirea se face cu zăpadă, dar dacă nu ninge, acesta trebuie făcută cu pământ. Trebuie reținut faptul că, acest proces se face înainte ca pământul să înghețe.
Efectuarea mușuroirii
Pomul este protejat de îngheț, dacă la baza acestuia, se ridică un mușuroi de pământ. Nu se recomandă să se folosească pământ înghețat. În cazul în care a dat deja înghețul până să apucați să faceți asta, utilizați pământ din altă parte.
Se pot folosi foarte bine și paie, fân sau coceni de porumb, pentru a efectua acest proces, dacă nu vreți să apelați la pământ. Se mai poate înveli trunchiul copacului în hârtie de ziar sau pânză de sac. De foarte multe ori, în livezile de la noi din țară, se apelează și la văruirea trunchiurilor pomilor.
Udarea pomilor iarna
Acum că am aflat cum putem proteja cel mai bine pomii pe timpul iernii, utilizând mai multe metode, iată câteva informații cu privire la udarea acestora pe timp de iarnă.
S-a constat că pe parcursul iernii nu mai cad atât de multe precipitații. Asta înseamnă că pomii trebuie să fie udați, pentru a avea rezerve de apă până în primăvară, la apariția primelor ploi. Specialiștii ne spun că putem uda pomii prin intermediul unei găuri mici care poate fi făcută la rădăcina pomului, pentru a turna apă. Foarte important de reținut este faptul că pomii se udă doar când nu este înghețat pământul și în perioadele fără ger, din cauză că apa înghețată poate face rău copacilor.