Dacă ești un fan al cărnii de porc, cu siguranță știi ce reprezintă burta de porc. Când este feliată și în stare rigidă, devine slănină. Lăsat întreg sau tăiat în bucăți mai mici, produsul reacționează bine la căldură, făcându-l fraged când este gătit astfel. Câte zile poate fi păstrat la frigider sau la congelator.
Burta de porc este o bucată de carne în general ieftină și grasă, ce provine de pe partea inferioară a porcului, de lângă coapsă. Când pielea porcului este îndepărtată, burta de porc devine, de fapt, slănină. Produsul poate fi des întâlnit în bucătăriile din nordul Europei și din Asia.
Pentru a descompune țesutul conjunctiv din carne, bucătarii experimentați recomandă gătirea burții de porc în formă lentă. În acest fel, preparatul final va fi fraged, iar grăsimea va prezenta o textură mătăsoasă. Burta de porc poate fi preparată și sub forma unor cuburi mai mici de carne.
Pentru ca pielea să fie crocantă – asta în cazul în care vrei să o menții pe care și nu o îndepărtezi -, o poți tăia porții, apoi poți să o prăjești. În oricare dintre cazuri, freacă pielea doar cu sare sau cu un amestec de condimente, pentru a-i oferi o aromă deosebită și totodată intensă.
Citește și: Rețetă tobă de casă. Cum se curăță corect stomacul, de fapt. Secretul gospodinelor adevărate
Dacă timpul îți permite, lasă burta de porc să stea neacoperită la frigider, timp de câteva ore sau peste noapte, pentru a intensifica aroma preparatului și pentru a usca pielea, ceea ce va contribui la textura ei crocantă. Odată gătită, asigură-te că scurgi sucul excesiv rămas de la burta de porc.
Este important să ții cont de timpul de preparare de care are nevoie burta de porc. Cantitatea de grăsime pe care o prezintă variază în funcție de tipul de porc de la care provine. Asigură-te că lași burta de porc la gătit suficient timp pentru a obține un rezultat final fraged.
Citește și: De ce să fierbi carnea de porc în bere. Reţeta care va transforma preparatul banal în ceva divin
Bucătarii experimentați recomandă păstrarea burții de porc la temperaturi scăzute. O poți depozita astfel la frigider sau la congelator. Pentru a nu se strica, trebuie să fie bine sigilată, învelită și crudă. Burta de porc gătită nu se ține niciodată la frigider sau la congelator, fiindcă își va pierde aroma.
La frigider, burta de porc negătită rezistă până la 5 zile maximum. În congelator, poți să păstrezi burta de porc până la 6 luni de zile, fără ca aceasta să se strice.