Cum să folosești bicarbonatul de sodiu la curățenie. 28 de utilizări pentru eliminarea murdăriei din cele mai dificile locuri

Cum să folosești bicarbonatul de sodiu la curățenie. 28 de utilizări pentru eliminarea murdăriei din cele mai dificile locuri

Mulți specialiști știu că bicarbonatul de sodiu are numeroase beneficii. Este extrem de ieftin și poate fi folosit cu succes în numeroase rețete, dar și la curățenia casei. Îți prezentăm, mai jos, mai multe metode prin care poți obține o casă curată cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu e cunoscut pentru efectele sale benefice. Reprezintă, de departe, cea mai ieftină și mai eficientă soluție care te scapă de multe probleme.

Iată câteva întrebuințări în curățenia casei.

1) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea suprafețelor din bucătărie și baie

Pune într-o solniță bicarbonat de sodiu și împrăștie pudra pe suprafețele ce urmează să le cureți. Cu un burete umed și curat începe să freci suprafețele apoi clătește foarte bine. Poți adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă sau de ceai. Așa poți curată suprafețe precum: faianță, cazi de baie, chiuvete, aragaz etc.

2) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea oalelor și a țigâilor

Pune vasele, oalele și țigăile la înmuiat în apă în care ai adăugat 2 linguri cu vârf de bicabonat de sodiu și detergent de vase (de preferat, un detergent natural, ecologic). Lasă timp de 15 minute. Urmele de grăsime și resturile alimentare se vor îndepărta mult mai ușor. În cazul oalelor și țigăilor cu depuneri greu de îndepărtat, poți folosi ulterior procedurii de înmuire buretele de vase pe care presari bicarbonat de sodiu că agent abraziv, dar care nu zgârie.

3) Bicarbonat de sodiu pentru împrospătarea bureților de vase

Fă o soluție concentrată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă. Lasă buretele de vase la înmuiat în această soluție și mirosul neplăcut va dispărea. Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a neutraliza mirosurile neplăcute.

4) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea ecologică și în siguranță a cuptorului

Cuptorul poate fi curățat ecologic prin evitarea substanțelor toxice din produsele de curățenie convenționale astfel: presară din abundență bicarbonat de sodiu pe suprafețele murdare din cuptor. Adaugă apă cu ajutorul unui pulverizator. Lasă să acționeze peste noapte. A două zi șterge resturile cu o cârpă sau lavetă. Opțional poți aspira și clăti cu apă.

Cum să folosești bicarbonatul de sodiu pentru a scăpa complet de mucegai
Mucegaiul se formează acolo unde e umezeală, căldură și puțină lumină

5) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea grătarului

Poți curată în mod natural grătarul cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Pur și simplu introduci o perie umedă într-un vas cu bicarbonat de sodiu, apoi freci grilajele grătarului.

6) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea ibricelor și a ceainicelor

Poți elimina petele de ceai și de cafea de pe ibrice și ceainice dacă freci petele cu o soluție formată din 1/4 cană cu bicarbonat de sodiu și 1 litru de apă călduță. Pentru pete mai dificile, încearcă procedura de înmuiere în apă cu bicarbonat de sodiu.

7) Bicarbonat de sodiu pentru curățarea tacâmurilor din argint

Prepară mai întâi o pastă din 3 părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. Curată tacâmurile din argint cu o cârpă curată sau cu un burete. Clătește bine și șterge cu o cârpă uscată. Tacâmuri își vor recăpăta strălucirea.

8) Curățarea podelelor

Scapă de urmele de mizerie de pe podelele rezistente la apă (gresie, linoleu etc.) cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Adaugă într-o găleată cu apă călduță 1/2 de cană de bicarbonat de sodiu. Șterge apoi cu mopul. Podelele vor străluci de curățenie și nu vei avea parte de zgârieturi, bicarbonatul fiind un abraziv blând. Nu folosi pe suprafețe lăcuite.

9) Curățarea pereților

Poți curată urmele de pe pereți (chiar și cele de creion) dacă pui puțîn bicarbonat pe un burete umed și freci ușor locul pătat.

10) Sporește puterea de curățare a detergentului lichid de rufe

Mărește puterea de curățare a detergentului lichid de rufe pe care îl folosești prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în compartimentul pentru detergent la mașinii de spălat rufe.   Bicarbonatul are rolul de a regla pH-ul apei, sporind puterea de curățare a rufelor.

11) Curată blând hainele bebelușului

Hainele bebelușilor au nevoie de un tratament special. Mirosurile și petele mai dificile se pot îndepărta prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în detergentul lichid de rufe. Sfat! Bicarbonatul de sodiu se combină foarte bine cu nucile de săpun, un detergent 100% natural și hipoalergen (nu provoacă alergii).

12) Spală scutecele refolosibile

Dizolvă 1/2 de cană de de bicarbonat de sodiu în 2 litri de apă și lasă scutecele refolosibile la înmuiat în soluția obținută. 3 Atenție! Nu folosi în cazul scutecelor din bambus deoarece le poate dezintegra! Ulterior înmuierii, spală scutecele în mod obișnuit la mașînă de spălat rufe. Poți folosi nucile de săpun pentru o curățare blanda, care nu lasă reziduuri periculoase în fibre.

13) Curăță și împrospătează echipamentul de sport

Folosește o soluție formată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă caldă pentru a curată și deodoriza echipamentul „îmbibat cu arome”. Presară bicarbonat de sodiu în geantă de golf și pentru fitness. Curată echipamentul de golf din metal cu pastă făcută din bicarbonat fără să riști să le zgarii: folosește o periuță și pastă formată din 3 părți bicarbonat de sodiu și o parte apă.

14) Bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de ulei și de grăsime

Bicarbonatul de sodiu te va ajua să scoți petele de ulei și de grăsime vărsate din greșeală pe podeaua din garaj sau de pe alee. Presară bicarbonat de sodiu pe pată și freacă cu o perie umedă.

Utilizare bicardonat de sodiu pentru bucătărie
Utilizare bicardonat de sodiu pentru bucătărie

15) Bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de ulei și de grăsime

Bicarbonatul de sodiu te va ajua să scoți petele de ulei și de grăsime vărsate din greșeală pe podeaua din garaj sau de pe alee. Presară bicarbonat de sodiu pe pată și freacă cu o perie umedă.

16) Curăță jucăriile bebelușilor și a copiilor

Amestecă 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 litru de apă pentru a formă o soluție naturală excelență pentru curățarea jucăriilor.

17) Dezodorizeaza frigiderul

Nu trebuie decât să pui un recipient cu bicarbonat de sodiu în interiorul frigiderului, iar acesta va neutraliza mirosurile. 

18) Elimină mirosurile neplăcute din gurile de scurgere

O bună combinăție pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din interiorul gurilor de scurgere la chiuvete sau cadă este aceea obținută din amestecul bicarbonatului de sodiu cu oțet (acid acetic). Bicarbonatul va neutraliza mirosurile acide și alcaline. Este o bună metodă de a reutiliză cutia cu bicarbonat folosită la dezodorizarea frigiderului.

19) Dezodorizeaza tocătorul

Presară bicarbonat de sodiu, freacă, clătește.

20) Dezodorizeaza coșul de gunoi

Presară bicarbonat de sodiu pe fundul coșului de gunoi pentru a ține la distanță mirosurile neplăcute.

21) Dezodorizeaza containerele cu materiale reciclabile

Presară în containerul destinat materialelor reciclabile atunci când adaugi alte obiecte reciclabile. Periodic curată containerele pentru materiale reciclabile prin ștergerea acestora cu un burete înmuiat în bicarbonat de sodiu.

22) Îndepărtează mirosurile din covoare

Câteodată covoarele prin un miros specific chiar dacă sunt aspirate și curățate periodic. Presară bicarbonat de sodiu din abundență peste covor. Lasă-l să acționeze peste noapte. Cu cât stă mai mult, cu atât își face efectul mai bine. Matură, apoi aspiră covorul.

23) Împrospătează dulapurile

Pune o cutie de bicarbonat de sodiu pe un raft din dulap pentru a absorbi mirosurile. Opțional, poți adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă sau alt ulei esențial preferat. Uleiul esențial de lavandă sau de tea tree va ține moliile la distanță.

24) Dezodorizeaza tapițeria și covoarele din mașină

Presară bicarbonat de sodiu pe tapițeria scaunelor din mașînă și peste covorașe, lasă să acționeze 15 minute (sau mai mult, dacă mirosurule sunt mai puternice) și aspiră.

25) Dezodorizeaza litiera pisicii

Toarnă pe fundul cutiei bicarbonat de sodiu, adaugă apoi nisipul pentru litieră. Pentru o împrospătare suplimentară, presară bicarbonat peste nisip după ce ai curățat și pus nisip curat.

26) Dezodorizeaza așternuturile animalelor de companie

Presară bicarbonat de sodiu peste așternuturile animalelor de companie, lasă-l să acționeze 15 minute, apoi aspiră.

27) Dezodorizeaza pantofii și încălțămintea sport

Evita mirosurile neplăcute din interiorul pantofilor sau adidasilor/tenișilor prin adăugarea unei cantități mici de bicarbonat de sodiu în interiorul lor atunci când nu îi porți. Înainte de folosire, scutură-i bine.

28) Dezodorizeaza salteaua

Periodic salteua trebuie aspirată. După ce ai trecut de acești pași, poți trece le etapă de dezodorizare a saltelei: presară bicarbonat de sodiu din abundență peste saltea, lasă să acționeze 30 de minute, apoi aspiră (ai grijă să folosești un accesoriu curat al aspiratorului și nu capătul cu care aspiri de obicei). Poți îmbunătăți această metodă prin adăugarea câtorva picături de ulei esențial pentru a te bucură de un parfum natural pentru câteva nopți la rând.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI