Cum să faci gem de gutui fără zahăr. Secretul care ajută să aibă același gust delicios
Majoritatea gospodinelor se feresc să mai pună zahăr în preparatele preferate ale familiei din diverse motive. Unele doresc să facă astfel o economie, iar altele vor să aibă în cămara cu bunătăți produse cât mai simple și sănătoase. Cum poți să faci gem de gutui fără zahăr? Bucătarii profesioniști știu să echilibreze gustul acrișor al fructului de toamnă. Ce secret au experții și cum îl prepară?
Rețetă de gem de gutui fără zahăr: cum se prepară?
Gemul de gutui este preferat de majoritatea românilor. Multe gospodine prepară produsele pentru cămara cu bunătăți din fructele și legumele din toamnă. Gemul de gutui are o aromă intensă și este bun pentru clătite, gogoși, turte sau pe pâine prăjită cu puțin unt.
Poți să îl prepari și să faci puțină economie astfel încât să nu mai folosești zahăr. Cu siguranță trucul este de mare ajutor în familiile mari unde se gătesc zeci de borcane de gem. Secretul pentru un plus de dulceață este să adaugi mere cât mai zemoase în compoziție în combinație cu gutuile acrișoare.
- Ingrediente:
25 gutui
12 mere
100 ml de suc de lamâie
100 ml apa
un praf de sare
Mod de preparare
Spală fructele și curăță-le de coajă, ulterior taie gutuile pe jumătate pentru a îndepărta cu grijă cotorul și părțile stricate. Rade fructele pe răzătoarea mare și pune compoziția în oală alături de apă și sare.
Fierbe gemul la foc mare până când ajunge la un punct înalt de fierbere, iar mai apoi pune oala la foc mic. Adaugă sucul de lămâie peste 30 de minute, iar mai apoi continuă să fierbi încă o oră fructele până ajungi la o consistență groasă ca de magiun.
Toarnă gemul în borcanele curățate și dezinfectate. Închide bine capacul și întoarce borcanele cu fundul în sus. Lasă-le așa până când se răcesc complet. Nu este recomandat să desfaci recipientele cel puțin două săptămâni. Poți să te folosești de acest gem în diverse moduri. Mai exact, poți să îl consumi pe pâine prăjită cu puțin unt sau să îl servești alături de gogoși, clătite sau turte.
De asemenea, gospodinele pricepute știu cu siguranță cât de bun este în prăjituri de casă cu aluat pufos. Adaugă la mijloc un strat generos de gem de gutui, ulterior presară aluat tare de tartă peste toată compoziția. Coace totul la foc mediu într-o tavă întinsă și prăjitura este gata. Nu uita să o lași la răcit înainte să presari zahăr pudră.