Cum să dormi profund ca Salvador Dali. Ce este metoda ‘somn cu cheie’

de: Bișinicu Andreea
14 02. 2022

Somnul și odihna sunt esențiale pentru relaxare, bună dispoziție și creativitate, spun specialiștii, iar Salvador Dali, Albert Einstein și Nikola Tesla au dezvoltat anumite metode ingenioase de a dormi. Ce tehnici creative de somn aveau geniile secolului trecut. Cum te poți odihni fără probleme.

De ce dormea Salvador Dali cu o cheie în mână

Lipsa somnului ne afectează productivitatea și ne dă o stare de angoasă. Ne simțim mereu obosiți și nu putem duce la bun sfârșit activitățile zilnice, atât pe plan personal, cât și pe cele profesionale. Marile genii ale lumii veneau cu câte o metodă ingenioasă de relaxare, care-i ajuta să doarmă liniștiți și să se odihnească pe timpul nopții.

Metoda aplicată de pictorul suprarealist Salvador Dali se numește „somnul cu cheie” și a fost explicată pe îndelete în cartea „Secrets of Magic Craftsmanship”, publicată în anul 1948. Aici, geniul picturii descrie felul în care tehnica somnului cu cheie îl ajuta să fie mai creativ.

Geniul suprarealist Salvador Dali încerca să valorifice la maximum puterea stării hipnagogice, acele clipe dinainte ca omul să intre în somnul profund, la granița dintre conştiinţă şi visare. Astfel, apela la un truc genial pentru a se trezi fix în acel moment, pentru a-și spori creativitatea.

Salvador Dali se așeza într-un scaun sau fotoliu confortabil și ținea o cheie grea între degetele de la mână. Sub mână așeza o farfurie, iar atunci când adormea, iar strânsoarea mâinii se relaxa, cheia cădea pe farfurie, provocând un zgomot puternic. Acela era momentul în care pictorul se trezea și se apuca de treabă.

Nikola Tesla își strângea degetele de la picioare de 100 de ori

Una dintre cele mai strălucite minți ale omenirii, Nikola Tesla avea o tehnică inedită de a dormi. Savantul își îndoia degetele de la picioare de 100 de ori atunci când se punea la somn.

Fizicianul credea că acest truc îl va ajuta să-și stimuleze neuronii. Pionierul energiei electrice dormea 2 sau 3 ore pe noapte și maxim 20 de minute în timpul zilei.

Leonardo da Vinci se odihnea câte 15 minute pe oră

Celebrul inventator Leonardo da Vinci urma procesul de somn polifazic, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de Programul de somn Da Vinci.

Cu alte cuvinte, autorul celebrei picturi Monalisa dormea câte șase pauze scurte de 20 de minute în 24 de ore, adică doar 5 ore pe parcursul unei zile întregi.