Există multe trucuri care ne ușurează viața în bucătărie, printre care se remarcă acest truc rapid și util, pentru a dezgheța pâinea astfel încât să rămână tot timpul crocantă la exterior și fragedă la interior. Iată cum să procedați!
După fructe și legume, pâinea este unul dintre cele mai risipite alimente. Nu mulți oameni decid să înghețe pâinea rămasă și preferă să o arunce dacă s-a învechit. Cu toate acestea, cu acest truc de bucătărie puteți face pâine congelată la fel de crocantă ca și cum ați fi scos-o atunci din cuptor.
Dezghețarea pâinii în cuptorul cu microunde este o opțiune rapidă, dar necesită respectarea anumitor pași. Înfășurați pâinea în hârtie de copt, asigurându-vă că o acoperiți complet. Așezați-o pe placa cuptorului cu microunde lângă un pahar cu apă și selectați funcția de dezghețare.
Setați timpul de dezghețare la intervale de 30 de secunde pentru a evita supraîncălzirea pâinii. După ce scoateți pâinea din cuptorul cu microunde, lăsați-o să stea pe hârtie de bucătărie aproximativ un minut, pentru a absorbi orice exces de umiditate.
O modalitate excelentă de a dezgheța pâinea pentru a-și păstra calitățile este să o încălziți direct la cuptor, astfel încât să pară proaspăt coptă. Dintre optiunile disponibile, cea mai recomandată, desi necesită mai mult timp, este folosirea cuptorului.
Pentru a face acest lucru, mai întâi preîncălziți cuptorul la 200 de grade și puneți pâinea înăuntru timp de cinci minute. Apoi, opriți cuptorul și lăsați pâinea încă cinci minute. La final, scoateți-o și lăsați-o să se răcească.
Dezghețarea pâinii la temperatura camerei poate fi o greșeală dacă nu o faci corect, deoarece poate ajunge tare și fără niciun gust. În plus, dacă crusta a acumulat gheață în congelator, probabil că va deveni umedă și moale pe măsură ce se dezgheață. Prin urmare, este indicat să optați pentru această metodă doar dacă aveți de gând să prăjiți pâinea. În acest fel, își poate recupera o parte din textura și aroma originală.
Când vine vorba de congelarea pâinii, primul pas este crucial: folosiți pungi de plastic etanșe pentru o etanșare optimă. Chiar dacă cumpărați pâine în pungi de hârtie, este important să evitați înghețarea acesteia în ele, deoarece acestea nu asigură o izolare adecvată și pot permite pâinii să capteze alte mirosuri din congelator. În plus, hârtia tinde să se ude și să se lipească de pâine în timpul procesului de congelare. Prin urmare, este de preferat să optați pentru pungi de congelare etanșe.
Când congelați pâinea, este recomandabil să faceți acest lucru în felii individuale în loc să înghețați întregul baton. Păstrând pâinea în felii, este mai ușor să dezgheți doar cantitatea pe care urmează să o consumi în acel moment. Este important de reținut că, cu cât pâinea rămâne înghețată mai mult, cu atât își va pierde mai multe proprietăți și aroma îi va fi afectată. Se recomandă consumul în termen de o lună.