Aspectul, senzația și mirosul unui ananas spun totul. Dacă te întrebi cum să alegi un ananas copt și dulce, atunci trebuie să te uiți la câteva detalii și aspecte care îți vor spune totul despre fruct.
În primul rând, verifică partea de jos a ananasului. Ar trebui să aibă o culoare frumoasă galbenă, cu sau fără unele părți verzi vizibile de asemenea. Dacă este în mare parte verde, nu este destul de copt, iar dacă are o culoare galben închis sau mai mult de o culoare portocaliu ars, este prea copt.
Vezi și: De ce să ții carnea de porc în suc de ananas înainte să o gătești. Trucul gospodinelor experimentate
Apoi, uită-te la frunzele care ies din partea de sus a bazei. Vârfurile tari și spinoase ale ananasului. Frunzele ar trebui să fie verzi. Petele mari maro de pe frunze sunt un semn că ananasul este stricat sau prea copt pentru a fi mâncat.
Baza ananasului ar trebui să miroasă puțin a ananas, sau cel puțin un pic dulce și fructat. Dacă are un miros puternic, este prea copt și va avea un gust teribil dacă încerci să-l mănânci.
Aici intervine partea dificilă. Ananasul adesea nu are miros când este rece. Deci, dacă ananasul îndeplinește toate celelalte criterii, dar este rece când îl ridici să-l simți, este posibil să nu aibă prea mult miros. Dar acest lucru nu înseamnă că nu este copt.
Un ananas copt ar trebui să se simtă greu și ferm în partea de jos, dar nu prea ferm.
Apoi, încearcă să tragi o frunză de pe centrul partea de sus a ananasului. Dacă se desprinde ușor, este un semn că ananasul este copt. Dacă trebuie să tragi destul de tare, probabil nu e suficient de copt.
Alegerea unui ananas copt și dulce poate fi determinată de mai mulți factori. Iată la ce detalii trebuie să te uiți.
Culoarea și aspectul bazei. Verifică partea de jos a ananasului, cunoscută și sub numele de bază a ananasului. Culoarea acesteia ar trebui să fie o nuanță frumoasă de galben auriu sau portocaliu. Evită fructele cu bază predominant verde, deoarece acestea ar putea fi neacoapte. În plus, caută ananas cu o bază ușor moale la atingere, indicând coacerea lor.
Vezi și: De ce trebuie să spumezi carnea de pui atunci când fierbe. Motivul pentru care devine periculoasă
Mirosul poate fi un indicator important al maturității și dulceții ananasului. Alege un ananas care emană un miros distinct chiar și de la distanță. Un miros plăcut și dulce indică faptul că ananasul este copt și potrivit pentru consum.
Aspectul frunzelor. Uită-te la frunzele de la partea superioară a ananasului. Acestea ar trebui să fie verzi și să arate proaspete. Evită ananasul cu frunze uscate, ofilite sau care prezintă pete maronii, deoarece acestea ar putea indica o calitate inferioară sau o vechime mai mare a fructului.
Textura și fermitatea. Atunci când atingi ananasul, acesta ar trebui să fie ferm, dar să cedeze ușor la presiune. Evită fructele prea tari sau prea moi. Caută un echilibru între textură și fermitate, care sugerează că ananasul este copt și plin de suc.
Vezi și: Sucul care îți protejează plămânii. Toți românii care fumează trebuie să îl bea, zilnic
Cu cât cumperi mai des ananas, cu atât vei căpăta mai multă experiență în identificarea lor.