Cum să albești salata de vinete. Secretul celor mai pricepuți bucătari
Cum să albești salata de vinete? Vinetele sunt unul dintre acele legume pe care mulți bucătari le pot găsi descurajante. Se pare că există o mulțime de reguli, și o mulțime de pași, implicate în gătitul vinetelor pentru a le face delicioase. Dar să înveți cum să gătești vinetele nu este chiar o misiune imposibilă. Este important să știi, de la alegerea unei vinete bune până la prepararea ei. Ne-am gândită să-ți spunem și ție toate aceste lucruri. Și în plus, îți mai spunem și cum să albești salata de vinete. Este secretul celor mai pricepuți bucătari. Așa că, iată tot ce trebuie să știi, plus câteva tehnici de gătit care te vor ajuta să faci din umila vânătă mult mai demnă de admirație în rețetele tale preferate de vinete.
Când să alegi vinetele. Secretul celor mai pricepuți bucătari
Sezonul vinetelor este din iulie până în octombrie. Căutați vinetele care au pielea netedă, strălucitoare și sunt ferme, cu puțină elasticitate. O vânătă foarte moale a trecut de prima tinerețe. Una dintre modalitățile cheie pentru a vă da seama dacă o vânătă este rea este să vă uitați la tulpină. Dacă este mucegăită, evitați-o. Când vine vorba de mărime, mergeți la dimensiuni mici dacă puteți. Vinetele mari tind să aibă o piele mai tare. Aceasta poate fi nevoie să fie decojită, și are o aromă mai amară decât vinetele mai mici.
Cum se prepară și cum să albești salata de vinete
Te întrebi dacă poți mânca vinete crude? Este în regulă în cantități mici, dar este mai bine dacă vinetele sunt gătite.
În mod tradițional, pregătirea vinetelor pentru a fi gătite necesita o serie de etape care necesită mult timp. În schimb, folosiți aceste strategii pentru a asigura vinete perfecte cu un minim de agitație.
Tăiați și decojiți
Vinetele pot fi un fel de legume cu o pregătire care necesită puțină întreținere. S-ar putea să fie nevoie pur și simplu să o tăiați în forma dorită, felii rotunde, fâșii lungi sau un zar, sau pur și simplu să străpungeți pielea cu o furculiță și să o prăjiți.
Dacă vinetele dvs. sunt mai mari și au o coajă mai tare, sau pur și simplu nu sunteți un fan al consumului de piele de vinete, puteți decoji vinetele cu un curățător de legume sau cu un cuțit de curățat.
Este tradițional să sărezi vinetele înainte de a le găti, o tehnică care a început cu mult timp în urmă pentru a reduce amărăciunea și a ajuta la extragerea umidității.
Dar vinetele din ziua de azi, mai ales dacă le alegeți pe cele mai mici, nu sunt la fel de amare, așa că este cu adevărat necesară doar pentru prăjire și alte tehnici de gătit în care conținutul de umiditate contează cu adevărat.
Dacă doriți să sărați vinetele înainte de a le găti, tăiați-le în rondele sau tăiați vinetele în cubulețe, după cum este necesar pentru rețetă.
Apoi așezați bucățile pe un prosop de hârtie, sărați-le generos și puneți-le în straturi cu mai multe prosoape de hârtie. Lăsați-le să stea 45 de minute, apoi clătiți vinetele pentru a îndepărta excesul de sare și lichidul amar.
Nu vă zgârciți la ulei
Vinetele se comportă ca un burete când se gătesc, așa că vor absorbi mult lichid de gătit. Urmați întocmai măsurătorile de lichid din rețetă pentru a vă asigura că obțineți textura potrivită.
Marinați pentru mai multă savoare
Vinetele vă pot oferi aceeași textură ca și carnea pentru rețetele fără carne. Au o aromă ușoară care se poate asocia cu ușurință cu orice arome pe care le aduceți în mâncare. Mergeți mai departe și marinați vinetele în combinația de arome preferată pentru a vedea ce poate face această legumă.
Cum să albești salata de vinete
Baba Ganoush, este una din cele mai cunoscute rețete clasice de vinete. Dar marele secret al acestui preparat constă în ceea ce adaugi. De exemplu, dacă vrei să știi cum să albești salata de vinete, este simplu.
Adaugă un pic de maioneză, iar culoarea se va deschide. Sau, în cazul în care vrei să faci clascul Baba Ganoush, adaugă pastă de tahini, care are la bază semințe cu susan coapte și măcinate mărunt.
Îți propunem câteva moduri de a găti vinetele
Vinetele prăjite sau la cuptor sunt delicioase, dar nu este singurul mod de a găti vinetele. Încearcă-le sărate, prăjite, la grătar sau la grătar.
1.Coacere
Una dintre cele mai populare rețete de vinete la cuptor este cea de vinete cu parmezan, cu straturi de mozzarella și marinara amestecate cu vinetele.
Dar vinetele pot fi coapte și într-o variantă mai sănătoasă a cartofilor prăjiți.
Rețetă de încercat: Rollatini de vinete cu parmezan.
2.Prăjire
Pentru a prăji vinetele la cuptor, preîncălziți cuptorul, aruncați, pensulați sau stropiți vinetele tăiate cu ulei de măsline și așezați-le într-un singur strat pe o foaie de copt.
Coaceți la cuptor până când vinetele sunt moi, între 18 și 20 de minute.
Rețetă de încercat: Vinete prăjite cu Miso și semințe de susan.
3. Grătar
Textura cărnoasă a vinetelor face ca acestea să fie naturale pentru a fi gătite pe grătar, fie că le gătești în aer liber sau pe o tigaie de grătar de interior, iar grătarul conferă vinetelor o aromă deosebită de afumat.
Pentru vinetele la grătar, rondele sunt cele mai obișnuite, deși ați putea include și cuburi de vinete pe kebaburi sau amestecate cu alte legume și prăjite în folie de aluminiu sau într-o pungă reutilizabilă potrivită pentru grătar.
Oricum ați felia-o, ungeți sau stropiți vinetele cu ulei de măsline înainte de a le adăuga pe grătar. Apoi, pur și simplu gătiți vinetele până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ cinci minute pe fiecare parte.
Rețetă de încercat: Vinete la grătar și mozzarella afumată topită la grătar.
4.Sărare
Vinetele sărate sunt un adaos excelent la curry și la stir-fry, unde pot lua locul cărnii. Vinetele pot fi tăiate în cuburi sau în rondele, în funcție de preferințele tale. Pentru a găti vinetele într-o tigaie pe aragaz, pur și simplu încălziți uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu sau mediu-mare.
Odată ce uleiul este încins, adăugați vinetele și gătiți-le până când vinetele sunt moi, aproximativ cinci până la șapte minute. Dacă doriți ca vinetele să aibă un finisaj ușor rumenit, lăsați-le să se gătească fără a le amesteca timp de câteva minute.
Odată ce cuburile sau rondelele de vinete sunt ușor rumenite, amestecați ocazional până când sunt fragede. Adăugați mai mult ulei de măsline, după caz, dacă vinetele se lipesc sau se rumenesc prea ușor.
Rețetă de încercat: Vinete și tofu înăbușit.
Concluzie
După cum ați văzut, vinetele sunt extrem de versatile și pot fi folosite la diferite rețete. De la clasicul Baba Ganoush, la rețelele românești de saaltă de vinete, ai ce să faci cu ele. Așa că, baftă la gătit, și poftă bună!