Cum s-a schimbat viața mecanicului auto Radu Palaniță, după Trofeul „Românii au talent”: „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă” Interviu EXCLUSV

de: Ana Maria Păsat
29 11. 2022

Au trecut mai bine de doi ani de când un solist, de profesie mecanic auto, avea să câștige „Românii au talent” (PRO TV). Se întâmpla la doar câteva luni de la eșecul avut la un alt show de top, „Vocea României”. De atunci, potrivit propriilor mărturisiri, făcute în exclusivitate pentru Playtech Știri, viața sa s-a schimbat. Radu Palaniță face acum ceea ce-i place. Radu cântă, deși până la 35 de ani nu știa că este atât de talentat. Din banii din premiu, el și-a cumpărat o casă și a investit în aparatură. În prezent, Ovidiu Komornyik și Adrian Daminescu îi sunt nu doar prieteni, ci și artiștii care-l sprijină în carieră.

Radu Palaniță: „E o lume-n care-mi place să fiu”

Playtech Știri: Au trecut doi ani de când ați câștigat „Românii au talent”. Ce a însemnat acest succes și cât v-a ajutat în carieră?

Radu Palaniță: M-a ajutat și în continuare mă ajută. E o lume pe care eu am descoperit-o în acel an, o lume în care chiar îmi place să fiu.

Și constat cu tot ceea ce se întâmplă că abia acum fac ceea ce-mi place cu adevărat. Confirmarea a fost că eu trebuie să cânt și să bucur pe toată lumea, așa cum mă bucură pe mine când cânt.

Cânt pentru mine, dar cânt și pentru oameni.

Unde vă poate vedea și asculta lumea cântând?

Cânt la anumite evenimente. Recent, am fost în Italia la San Remo senior, unde am ajuns în finală. Nu am câștigat, dar nu întotdeauna e vorba de a câștiga, ci și de a participa.

Au mai fost și alte festivaluri, plus evenimente private, precum nunți, botezuri unde sunt solicitat. E o activitate care vine după pandemie, și pentru toată lumea e puțin dificil până se vor pune din nou rotițele în mișcare.

Cum a ajuns Radu Palaniță la „Românii au talent”

Playtech Știri:  Ce v-a determinat să participați la „Românii au talent”?

Radu Palaniță:  La ”Românii au talent” m-am prezentat după vreo patru ani și jumătate după ce am descoperit că pot cânta. Eu până în 2015 nu am știut că pot face asta.

După acea perioadă de karaoke, am fost îndemnat să mă prezint la „Vocea României”, prima oară. Unde din păcate nu am întors niciun scaun, în 2019, iar la câteva luni am ajuns la „Românii au talent”, competiție pe care am și câștigat-o.

Cum vă explicați că, la o diferență mică de timp, ați reușit să câștigați un alt show de anvergură?

Putem spune că, atunci când o ușă se închide, o alta se deschide. Pentru că n-a fost să fie la „Vocea României”, tocmai pentru a exista momentul de la „Românii au talent”.

Ce v-a lipsit la „Vocea României”?

Poate melodia diferită. Contează foarte mult piesa cu care un concurent se prezintă în competiție.

Radu Palaniță le mulțumește pentru sprijin soliștilor Ovidiu Komornyik și Adrian Daminescu

De când ați câștigat „Românii au talent”, v-a sprijnit cineva?

Ovidiu Komornyik. Ne-am împrietenit după. Nimeni nu a știut de mine, dinainte, meseria mea de bază era de mecanic auto, eu stând sub mașini și reparându-le, necântând deloc.

Îi mulțumesc din suflet lui Ovidiu pentru mâna de ajutor pe care mi-a întins-o și pentru sfaturile pe care mi le dă în acest domeniu, ne știam doar prin prisma telespectatorului sau a ascultătorului.

Și, de asemenea, și domnul profesor Adrian Daminescu. Și cu el sunt în relații foarte bune. Ei sunt cei mai importanți oameni pentru mine din această industrie. Și consider că suntem prieteni.

Trustul Pro nu v-a ajutat după această emisiune?

Mai exisă o vorbă. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. A fost o rampă de lansare, prin intermediul acelei emisiuni, lumea m-a cunoscut. Restul mai ține și de mine să-mi fac drum în această nouă viață.

Radu Palaniță: „Mi-am cumpărat o casă pentru că locuiam cu chirie”

Cu banii din premiul câștigat ce ați făcut?

Mi-am cumpărat o casă, pentru că locuiam cu chirie. Am investit în ceea ce înseamnă scule, cum le spunem noi, datorită meseriei. Pentru că știam că asta voi face de acum înainte și voi avea nevoie de așa ceva.

Mi-am ajutat apropiații cu cât am putut. Nu au fost foarte mulți, dar au fost suficienți ca să pot să pornesc în această nouă viață.

Ați mai lucrat de atunci ca mecanic? Mai reparați mașini?

Acum nu se mai poate, pentru că nu-mi mai permite timpul. Dar, ca să nu uit cum e ca mecanic auto sau munca fizică, atunci când am nevoie, la mașina mea, repar la ea.

Ce planuri de viitor aveți?

Radu Palaniță: Să cânt și să ajung cât mai sus.