Cum s-a pregătit România pentru coronavirus. Ministrul Florin Cîțu a oferit detalii importante

de: Ștefan R. Apostol
20 02. 2020

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, miercuri, că un al doilea caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat la un cetățean român, membru al echipajului pe vasul de croazieră Diamond Princess.

Cum s-a pregătit România pentru coronavirus

MAE mai precizează că autoritățile locale au transmis că toate persoanele prezente la bordul navei au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor, conform unui anunț de presă al instituție remis, miercuri, conform MEDIAFAX. Un număr de 11 aeroporturi din Statele Unite ale Americii verifică temperatura pasagerilor, dar niciun bolnav nu a fost descoperit ca urmare a măsurii. În SUA, 30.000 de călători sunt verificaţi lunar în aeroporturi, conform presei de peste Ocean. Controlul temperaturii pasagerilor este măsura cea mai răspândită în aeroporturile din Occident în lupta cu coronavirusul din China. La începutul lunii, cercetătorii britanici au spus că aceste controale vor detecta doar jumătate dintre bolnavi.

„Nu toţi cei care au febră sunt infectaţi cu noul coronavirus. În realitate, doar un număr foarte mic de oameni cu febră au coronavirusul”, susține Steven Hoffman, expert în politici de sănătate.

Ministrul Florin Cîțu a oferit detalii importante

La nivelul României, Ministerul de Interne a alocat cinci milioane de lei pentru achiziția de termoscanere. Conform unor declarații, atât din partea Ministerului Sănătății, dar și din partea Ministerului Finanțelor, zilele acestea se definitivează procedurile de achiziție a echipamentelor și substanţelor de prevenire a infectării cu coronavirus, termenul limită fiind prma săptămână a lunii martie.

Cum s-a pregătit România pentru coronavirus. Ministrul Florin Cîțu a oferit detalii importante

„Calendarul, aşa cum arată acum, ar trebui ca toată procedura să fie încheiată în prima săptămână din luna martie. Nu există niciun motiv să credem că nu va fi încheiată atunci. (…) Termenul limită este începutul lunii martie pentru a încheia toată procedura, achiziţionarea”, a informat Cîţu, în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi.