Cum reînvii o plantă uscată în ghiveci. Trucul grădinarilor în 3 paşi

de: Sabina Anastasia
09 09. 2022

Prima regulă a grădinarilor privind revitalizarea plantelor – nu renunța niciodată la floarea ta, indiferent cât de vestejită pare. Chiar dacă dăunătorii ți-au afectat floarea, nu descuraja. Urmând câteva sfaturi inteligente, poți recupera plantele care, la o primă vedere, nu ar mai avea nicio șansă. Află în rândurile de mai jos cum reînvii o plantă uscată în ghiveci.

Cum trebuie să îngrijești plantele

Dacă ai o plantă uscată, cu rădăcini mucegăite din cauza surplusului de apă sau bolnavă, afectată de dăunători, nu renunța la ea. Întotdeauna trebuie să cauți semnele care indică și cea mai mică urmă de speranță. Încearcă să descoperi semnele de viață de la nivelul frunzelor sau tulpinii plantei.

Este nevoie de foarte multă răbdare pentru a acorda plantelor din ghiveci timpul necesar pentru a se reface. De multe ori, plantele care sunt foarte uscate sau vestejite au nevoie de câteva săptămâni pentru a-și recăpăta strălucirea și frumusețea.

Grădinarii abordează acest tip de probleme privind plantele ca ființe vii. De cele mai multe ori, privim plantele ca simple elemente decorative. Ei bine, nu este chiar așa. Trebuie să cunoști caracteristicile fiecărei plante pentru a o ajuta să crească sănătos. Doar în acest fel poți determina condițiile în care o floare de dezvoltă cel mai bine.

Motivele pentru care plantele se vestejesc

O plantă poate muri din diverse motive. Una dintre principalele cauze care conduc la vestejirea florii este reprezentantă de dăunători. În astfel de situații, trebuie să fii atent la frunzele găurite, decolorate, încolăcite și îndoite, precum și la umflăturile de pe tulpină. Grădinarii recomandă curățarea fiecărei frunze, ușor, cu o cârpă înmuiată în apă și săpun.

Excesul de apă poate să determine, la rândul său, vestejirea plantei. De obicei, o plantă udată prea mult are frunze maro sau galbene. Cum se remediază o astfel de problemă? Nu mai uda deloc planta, pentru început, și pune-o într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.

Plantele uscate prezintă de obicei nuanțe maronii pe frunze, mai ales pe margine, iar dacă nu sunt îngrijite ajung să cadă. Învață să controlezi condițiile de umiditate a florilor. Bineînțeles, îndepărtează frunzele moarte, precum și pe cele care s-au vestejit și tind să cadă de pe tulpină.

Cum reînvii o plantă uscată în ghiveci în 3 pași

Plantele pot să moară și din cauza lipsei de elemente nutritive. Rădăcina unei flori poate să spună multe despre starea de sănătate a plantei. De regulă, rădăcina trebuie să fie netedă, groasă și să prezinte vârfuri albe. Uneori este necesară schimbarea substratului, chiar și a ghiveciului, pentru ca planta să se dezvolte corespunzător.

Dacă consideri că este nevoie, folosește un îngrășământ organic de câteva ori pe lună pentru a stimula creșterea florii. Poți să faci un compost de casă pentru a-ți reînvia planta. Profită de deșeurile organice din casă, cât poți de mult!

În principiu, grădinarii spun că există trei pași principali care trebuie urmați când o plantă moare. Primul implică tăierea și îndepărtarea frunzelor uscate. Taie planta până la nivelul compostului cu o foarfecă sau un cuțit foarte ascuțit.

Apoi, scufundă planta cu tot cu ghiveci într-o găleată cu apă. Când nu mai ies bule la suprafață, scoate plante din găleata cu apă și las-o să se scurgă. Până când ies noi lăstari, păstrează planta într-un mediu cât mai răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.