Cum recunoști pâinea neagră față de cea vopsită cu coloranți. Detaliul la care trebuie să fim atenți
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a interzis producătorilor de pâine neagră să mai folosească E-uri sau coloranți în rețete. Regula a intrat în vigoare pe 15 ianuarie 2024. Cum poți diferenția pâinea neagră autentică de cea vopsită cu coloranți.
Pâine albă, vopsită cu coloranți, vândută ca sortiment de pâine neagră
În urma unor controale efectuate de inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a constatat că mai mulți inspectori au vândut în mod frecvent sortimente de pâine denumite ca fiind pâine neagră, deși acestea nu erau autentice.
Așa-zisa pâine neagră în cauză prezenta în componența sa făină albă de grâu, la care se adăugau coloranţi alimentari, în special caramel. Cunoscut și sub denumirea E 150, acesta poate fi de patru feluri: caramel natural, caramel sulfit de sodiu, caramel sulfit de amoniu şi caramel amoniacal.
ANPC a interzis folosirea coloranților și E-urilor în pâinea neagră
Ca urmare a situațiilor mai sus menționate, inspectorii ANPC au emis un ordin prin care, în România, începând de la începutul anului curent, mai exact de pe 15 ianuarie 2024, producătorii de pâine neagră nu mai pot folosi în rețete coloranți sau E-uri, printre care și caramel.
Te-ar putea interesa și: Care este diferenţa dintre pâinea integrală şi pâinea neagră. Mulţi le consumă pentru că ştiu că sunt sănătoase, care este adevărul
Diferențele între pâinea neagră autentică și cea vopsită cu coloranți
Conferenţiarul universitar Iuliana Banu a explicat care sunt diferențele dintre pâinea neagră și cea vopsită cu coloranți pentru a fi vândută la preț mai mare. Cea mai mare parte a victimelor acestui obicei este reprezentată de tineri, care nu știu să identifice pâinea autentică.
Pâinea negră autentică prezintă aspect compact și o greutate pe măsură, spre deosebire de cea albă, vopsită cu coloranți, care este mai umflată și mai ușoară.
„Amestecau făina albă şi tărâţe pentru a obține pâine neagră”
„Există pâinea neagră, tradiţională, făcută din făină neagră. O serie de producători cumpărau făina albă şi tărâţe şi făceau un amestec pe care-l foloseau la obţinerea unei pâini negre.
Acest amestec nu este interzis prin ordinul ANPC. Nici nu ar fi putut face acest lucru atât timp cât vorbim de ingrediente naturale, nu un amestec chimic. Referirea ordinului este strict la colorant”, a explicat conferenţiarul universitar Iuliana Banu.
Te-ar putea interesa și: Cel mai nesănătos aliment pe care îl mănâncă românii. Se întâmplă zilnic, în cantităţi mari
Prețurile nu vor crește la sortimentele de pâine neagră
Mulți s-au îngrijorat privind prețurile care ar putea să se scumpească la sortimentele de pâine neagră, din cauza ordinului dat de ANPC. Totuși, inspectorii spun că brutarii şi panificatorii nu au motive în vreun fel să scumpească pâinea în cauză.
Folosirea unei cantități mai mari de făină neagră, în situația dată, nu reprezintă un motiv veridic pentru scumpirea prețurilor pâinii. La un control al ANPC, se poate verifica câtă făină neagră s-a consumat și se poate verifica dacă au fost adăugați coloranți sau E-uri.