Cum putem preveni unele boli. Orice român poate face asta, chiar la el acasă

de: Emanuela Pană
03 05. 2022

Tot ce ține de sănătate este foarte important, având în vedere că starea ei ne influențează viața de zi cu zi. Atunci când te simți rău, întreaga zi pare să fie un chin și chiar și cele mai banale lucruri par mai dificil de făcut. Tocmai pentru a evita asta, te invităm să parcurgi acest material și să afli cum poți preveni anumite boli. Poți face acest lucru chiar la tine acasă.

Modul simplu prin care poți preveni anumite boli

Suntem nerealiști atunci când avem impresia că ne putem modifica întregul stil de viață într-o singură zi, iar deseori auzim expresia „de mâine fac aia, de mâine fac cealaltă“. Într-adevăr, orice ai decide să faci pentru sănătatea ta (de pildă, să mănânci mai puține dulciuri, să ai o dietă echilibrată) este important să începi, însă este esențial și să continui.

Fizioterapeutul Alexandru Ilie a vorbit, la rubrica „Sfat de Sănătate“ de la Antena 3, despre importanța fizioterapiei în viața noastră și despre efectele ei. Acesta a semnalat și diferența dintre fizioterapie și kinetoterapie, care, spre surprinderea mutora, nu este una majoră.

„Fizioterapia este o știință ce studiază stimulii pe care noi îi dăm organismului, stimuli care sunt fizici, au efect asupra corpului nostru. De aici ies o sumedenie întreagă de stimuli care pot apărea.

Fie că ne raportăm la lumină și ne referim aici la terapia cu laser de exemplu sau infraroșu, fie că vorbim despre terapii manuale precum masajul foarte cunoscut și apreciat de către toată lumea, fie că vorbim despre electricitate unde s-a făcut marea confuzie în România.

Aici avem un spectru foarte mare de curent de mică, medie și mare intensitate și frecvență, în funcție de ei apelând ulterior la nevoia pe care tu o ai. Și nu în ultimul rând despre exercițiul fizic, de mișcare, care și aceasta este un stimul“, a spus fizioterapeutul pentru sursa citată.

Citește și: Vârsta la care începe îmbătrânirea oamenilor, de fapt. Secretul pentru a o încetini

Diferența dintre fizioterapie și kinetoterapie

Alexandru Ilie susține că fizioterapia este disciplina mama, în vreme ce kinetoterapia, terapia manuală, terapia cu electricitate sunt copiii acesteia.

„Mi-ar plăcea foarte mult să se înțeleagă că vizita la un fizioterapeut nu trebuie să fie dependentă de un diagnostic. Fizioterapia ar fi extrem de recomandată când nu ai o durere, când nu ai ajuns să manifești o durere, pentru că durerea este semnul care îl trimite pe pacient la medic. Ar fi bine să ajungi la  fizioterapeut înainte de asta“, explică fizioterapeutul.

Fizioterapia ameliorează anxietatea și depresia

„Dacă deja ai o patologie de data aceasta spectrul patologiilor este unul extrem, extrem de larg. Mergând din nou ușor în scop profilactic recomand tuturor celor care știu că suferă de depresie și anxietate să meargă la fizioterapie. Pentru că este de departe cel mai bun mod de a reduce depresia și anxietatea, fie că face cineva un masaj,  eu promit că gradul de depresie și anxietate se va reduce.

Dacă ne referim la mișcare, de data aceasta se știe foarte bine că hormonii, neurotransmițătorii responsabili de starea de bine, precum serotonina care este cea mai cunoscută, însă sunt mai mulți neurotransmițători care te fac să te simți bine. Cu alte cuvinte starea de depresie și anxietate este mult diminuată imediat“, arată specialistul.