Cum protejezi smochinii în lunile reci ale anului. Așa vor fi sănătoși la primăvară

de: Sabina Anastasia
02 11. 2023

Deși natural crește în climatul cald, smochinul se poate dezvolta foarte frumos și în cel rece. Fructele sale sunt pe gustul multor români care le au deja în curțile lor. Dacă te numeri și tu printre aceștia, Playtech Știri îți explică cum să procedezi pentru a-i proteja în lunile reci ale anului. Vor arăta bine la primăvară.

Până la ce temperatură rezistă smochinul

Smochinului îi place climatul cald, însă asta nu înseamnă că se poate dezvolta și într-unul mai rece. Te poți bucura de recolte extraordinare în propria ta grădină, dacă știi cum să îngrijești acest pom. Produce unele dintre cele mai delicioase fructe – pe termen lung, nu scurt.

Indiferent dacă smochinul tău se află direct în pământ sau crește într-un ghiveci, odată cu instalarea sezonului rece, copacul trebuie protejat. Pomii maturi pot să reziste la temperaturi de până la -10 grade Celsius, însă au nevoie de măsuri suplimentare de protecție dacă valorile termice scad mai mult.

Te-ar putea interesa și: Laptele cu smochine, minunea neștiută pentru oameni. Nu ai idee cât de mult bine face

Cum să îngrijești smochinul din ghiveci

Pentru început, trebuie să îndepărtezi toate fructele de dimensiuni medii ce nu sunt coapte, care au rămas pe ramurile pomului. Acestea pot să putrezească și să declanșeze apariția afecțiunilor ce, în timp, pot să conducă la îmbolnăvirea ramurilor și implicit a copacului.

Mută apoi pomul la interior, preferabil nu în locuință, unde e foarte cald iarna, ci în garaj sau într-o anexă a casei, unde este ferit de îngheț. Ai grijă să îl uzi o dată pe lună – nu mai mult -, până când încep să apară primii muguri. Ulterior, poți scoate copacul afară, într-un loc adăpostit de vânt.

Te-ar putea interesa și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă

Cum să protejezi smochinul din curte

Majoritatea smochinilor cultivați de români sunt plantați în curți, unde se dezvoltă și cel mai bine. Pomii, puși în locuri însorite, orientați spre sud sau sud-vest, cresc rapid și produc fructe pentru multe decenii consecutive. Așteaptă, în primă fază, până când toate frunzele lor cad toamna.

Apoi, dacă este nevoie, taie smochinul. Porționează ramurile și, dacă este posibil, leagă-le între ele cu o sfoară rezistentă, pentru a proteja coroana copacului de vântul puternic. Înfășoară ramurile într-un sac de pânză sau lână. În acest fel, le vei proteja de temperaturile de îngheț.

Este smochinul din casă toxic, de fapt?

Odată ce smochinul este mutat la interior, multe gospodine pun sub semnul întrebării siguranța animalelor de companie sau a copiilor mici. Specialiștii spun că unele specii de smochin produc sevă ce poate să conducă la apariția iritațiilor la nivelul ochilor și a pielii.

Dacă eșt deja iritat pe piele din cauza sevei smochinului și te expui la soare, poți să te confrunți cu arsuri dureroase. Este bine ca atunci când muți smochinul la interior în sezonul rece, să îl izolezi cât mai mult posibil de copiii mici sau de animalele de companie.