Cum prepari stufatul de miel, de fapt. Ce trebuie să faci când se înmoaie carnea

de: Alexandra Chivu
27 04. 2021

Friptura de miel, drobul, ouăle vopsite, cozonacul și pasca pot fi regăsite și în meniul de Paște al altor țări. Obieciurile culinare din pragul Învierii Domnului, deși internaționale, ne fac, însă, pe noi mai deosebiți, fiindcă am adăugat la această listă și alte preparate, în special din miel, cum ar fi stufatul.

Rețetă pentru stufat de miel

Stufatul este un fel de mâncare tradițional românesc și moldovenesc ce vine sub formă de tocană de miel cu ceapă și usturoi. El se servește în general în timpul mesei de Paște, obicei legat de tradiția sacrificării mielului. Denumirea de stufat derivă din grecescul ”στουφάτο” (Stufato) care derivă din italianul ”Stufato” („stufat”).

  1. STUFÁT, (2) stufaturi, s. n. 1. Mâncare scăzută, gătită din carne (de miel) și fire de ceapă și de usturoi verde. 2. Porție sau fel dintr-o astfel de mâncare. – Din ngr. stufáton.
  2. stufát n., pl. urĭ (ngr. stufáton, d. it. stufato, d. stufa, etuvă, adică „mîncare înfundată”, din vgr. týphos, fum, abur, ca la baĭa de abur. V. tifos, sobă, etuvă). Mîncare feartă acoperită făcută din carne de mĭel cu ceapă și ustoroĭ verde încolăcit.

Ingrediente:

  • 750 g carne de miel cu sos
  • 8 legaturi ceapă verde
  • 5 legaturi usturoi verde
  • 2 linguri bulion
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita condimente pentru miel

Mod de preparare:

Prăjește în ulei încins pe toate părțile carnea de miel. Scoate-o, apoi călește în același ulei ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, presară condimentele pentru miel și adaugă bulionul ”îndoit” cu puțină apă. Așază carnea într-un vas de cuptor, pune sosul de ceapă și dă la cuptor pentru 30 de minute.

Ce carne folosim la stufat?

Cele mai bune părți ale mielului pentru a prepara stufat sunt coastele, gâtul și spinarea. Fiind foarte fragedă, carnea de miel nu necesită timp atât de lung de gătire, precum vita, de pildă. În general, stufatul se gătește ușor, mai întâi în tigaie, apoi la cuptor. Dacă ovina e ceva mai bătrână, va trebui prelungit timpul de coacere.

În toate cazurile se recomandă marinarea cărnii peste noapte, fie doar cu sare, piper și puțin ulei, fie cu marinade acide, ceva mai elaborate, cu vin, suc de lămâie, muștar și multe altele. Carnea marinată este mult mai fragedă și mai aromată.