Cum poți verifica dacă un diamant este autentic. Testul simplu

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2022

Pentru mulți dintre noi, cumpărarea unui diamant este o achiziție emoțională și extrem de scumpă. Este ceva în care investim cu adevărat și pe care îl dedicăm acelei persoane speciale. Este logic că trebuie să știi dacă este real sau nu înainte de a-l cumpăra. Acestea fiind spuse, probabil că vă întrebați cum să vă dați seama dacă un diamant este real sau nu. În zilele noastre, multe dintre diamantele „false” pot fi ușor confundate cu un diamant adevărat. Există o mulțime de pietre naturale cu o asemănare puternică cu diamantele, cum ar fi topazul alb, safirul alb și zirconiul alb. Dacă sunteți în posesia unui inel cu diamant și vă îndoiți de autenticitatea acestuia, atunci este recomandat să cereți sfatul unui bijutier. Dar dacă vă grăbiți, există câteva teste simple. Le puteți folosi acasă pentru a vă da seama dacă piatra  este cea adevărată sau un fals.

Cum să-ți dai seama dacă un diamant este real sau fals

Dacă nu sunteți familiarizat cu structura și componentele unui diamant, puteți fi determinat să credeți că o piatră prețioasă este un diamant, când este o piatră complet diferită, cum ar fi zirconiul cubic sau moissanitul. Din acest motiv, este esențial să știți cum să recunoașteți un diamant fals.

Experții spun că există mai mulți înlocuitori de diamante pe piață. Unele au o valoare proprie, în timp ce altele nu valorează prea mult. De asemenea, este important să știți care este diferența dintre un diamant montat și cele libere. Un diamant liber, sau unul care nu a fost montat într-o montură, este mai ușor de testat, atât pentru autenticitatea sa, cât și pentru a determina dacă are vreun defect.

Montarea diamantelor poate ascunde eventualele fisuri și cioburi. Poate, de asemenea, reflecta lumina în diamant, făcând dificilă evaluarea culorii sau clarității, cu excepția bijutierilor de renume. Dacă intenționați să achiziționați un diamant montat, ar fi bine să cereți bijutierului să îndepărteze mai întâi piatra, pentru a o putea inspecta.

Testul de „ceață” pentru a determina dacă ai un diamant autentic

Testul este o modalitate rapidă și ușoară de a determina dacă diamantul este real sau nu. Puneți piatra în fața gurii și aburiți-o cu respirația. Dacă se limpezește după o secundă sau două, atunci este real. Dacă karatul rămâne încețoșat timp de trei secunde sau mai mult, atunci aveți în față un fals.

Motivul este că diamantele dispersează instantaneu căldura, ceea ce face imposibilă aburirea. Înainte de a încerca acest test, asigurați-vă că diamantul dumneavoastră este curat, fără prezența vreunui ulei.

Testul cu apă, un truc simplu dar eficient

Aceasta este probabil una dintre cele mai ușoare modalități de a determina dacă un diamant este real sau nu, însă nu este concludentă. Luați un pahar plin cu apă și pur și simplu aruncați diamantul dumneavoastră în pahar.

Dacă diamantul este real, acesta va cădea pe fundul paharului datorită densității mari a pietrei. Dacă este un fals, va pluti la suprafața apei. Din nefericire, nu toate diamantele false plutesc în apă.

Citește și: ”Diamantele negre”, cele mai scumpe fructe de pe piață? O singură bucată costă 84 de lei

Folosește o lupă pentru a determina dacă ai un diamant autentic

Folosind o lupă, țineți în mână diamantul și căutați imperfecțiuni în interiorul pietrei. Dacă nu reușești să găsești niciuna, atunci cel mai probabil este fals. Majoritatea diamantelor reale vor avea defecte, care sunt denumite incluziuni.

Deși există diamante fără cusur, acestea sunt fie foarte scumpe, fie create în laborator. Acestea fiind spuse, nu aruncați piatra după aceasta, deoarece s-ar putea să aveți un diamant fără cusur, foarte valoros, în mâinile dumneavoastră.

O lumină neagră poate determina dacă un diamant este real sau fals

Pentru aceasta, veți avea nevoie de o lumină neagră. Stingeți luminile din casă și puneți diamantul sub lumina ultravioletă. Așteptați reacția acestuia și observați culoarea pe care o dezvăluie. Majoritatea diamantelor vor emite o strălucire de culoare albastră, dar nu toate.

Unele diamante nu strălucesc sub lumina UV. Dacă, în schimb, vedeți o ușoară fluorescență verde, gri sau galbenă, atunci acest lucru înseamnă, de obicei, că piatra prețioasă nu este un diamant. Rețineți totuși că acesta nu este un test concludent și că nu toate diamantele vor dezvălui o culoare albastră. Așa că cel mai bine este să apelați la un expert în diamante pentru a folosi echipamentul lor avansat pentru a testa piatra.

Citește și: Cea mai scumpă casă din lume costă 547 milioane de dolari. Ce o face specială

Verifică montura diamantului tău

Dacă aveți un diamant deja plasat într-un inel, verificați tipul de montură care a fost folosit. Acesta ar trebui să fie montat doar în bijuterii de înaltă calitate, cum ar fi platina, aurul alb, aurul galben, încastrări pave sau halo și inele cu piatră laterală.

Pentru a determina dacă montura este cu adevărat așa cum este descrisă, uitați-vă în interiorul inelului pentru a vedea dacă există marcaje. Marcajele PT și karat se referă la platină, în timp ce note precum 10K, 14K și 18K indică tipul de aur utilizat.

Dacă vedeți numere precum 585, 770, 900 și 950, acest lucru indică faptul că s-a folosit platină sau aur. Cu toate acestea, dacă vedeți un marcaj „C.Z”, piatra prețioasă folosită este de fapt zirconiu cubic și nu un diamant adevărat. Iar dacă vedeți marcaje pentru argint, cum ar fi .925 sau marketingul Argentium Silver, cel mai probabil este un fals.

Testul de zgâriere pentru a determina dacă ai un diamant autentic

Cândva o tehnică folosită pe scară largă pentru a determina duritatea mineralului unei pietre prețioase, testul de zgâriere presupunea răzuirea pietrei prețioase libere de-a lungul unei oglinzi pentru a vedea dacă aceasta va zgâria piatra sau oglinda.

Și în timp ce un diamant este fabricat din materiale extrem de rezistente, falsurile, cum ar fi moissanitul, zirconiul cubic și chiar spinelul negru, sunt, de asemenea, rezistente la zgârieturi și durabile. Din cauza acestor pietre prețioase, testul de zgâriere nu mai este precis. Este mai bine să vă uitați la alte tehnici, cum ar fi inspectarea diamantului cu o lupă.

Concluzie

Mai există și altfel de teste, majoritatea făcute de experții bijutieri. Multe dintre teste, cum ar fi testul de foc și testul de ceață, pot ajuta la confirmarea faptului că un diamant este real sau nu. Dar, din cauza complexității pietrelor prețioase sintetice, vă recomandăm să combinați câteva dintre aceste teste pentru a obține cu adevărat un răspuns la întrebarea dacă aveți un diamant adevărat sau nu.

Dacă sunteți încă nesigur, cel mai bine este să consultați un bijutier sau un expert în diamante pentru a examina piesele pe care le aveți. Acești experți sunt foarte bine pregătiți pentru a putea discerne un diamant fals de unul adevărat.

Din fericire, orice diamant pe care îl cumpărați va fi însoțit de un certificat legitim AGS sau GIA, așa că tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că diamantul corespunde certificatului. De asemenea, puteți solicita un raport de clasificare atunci când cumpărați diamantul, astfel încât să vă puteți liniști, cel puțin până când vă decideți să-l dați persoanei iubite.