Cum poți schimba furnizorul de energie electrică sau gaz online. Anunț de ultimă oră pentru români

Cum poți schimba furnizorul de energie electrică sau gaz online. Anunț de ultimă oră pentru români
Cand va intra in vigoare proiectul

Vești bune pentru românii care vor să își schimbe furnizorul de energie electrică și gaze naturale. Prețul pentru aceste utilități a crescut semnificativ în ultima perioadă.

Poți schimba furnizorul de energie electrică sau gaz cu câteva clickuri

Drept urmare, mulți români vor să își schimbe furnizorul de energie electrică și gaze naturale, iar în curând o vor putea face online. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul privind organizarea și funcționarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie și gaze la nivel național.

Proiectul SMIS 129990/705 este cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, iar valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei.

În regulament este prevăzută definirea, organizarea și stabilirea regulilor de funcționare ale platformei online destinate schimbării de către client a furnizorului de energie electrică/gaze naturale și contractării furnizării de energie electrică și gaze naturale.

Ce presupune proiectul

Soluția va conduce la realizarea interopoerabilității datelor privind schimbarea furnizorului, dar și la reducerea termenului actual de 21 de zile privind îndeplinirea cerințelor europene care prevăd ca până în 2026 procesul de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.

De asemenea, regulamentul stabilește etapele și regulile procedurii de schimbare a furnizărilor și responsabilitățile ambelor părți, furnizori și clienți, operatorii de rețea și acces la sistem, dar și alte categorii de operatori economici care sunt implicați în proces.

Ordinul urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dar se va aplica începând cu 28 august 2022.

Pe parcursul schimbării, furnizarea de energie electrică nu va fi oprită și nici nu implică modificări tehnice ale instalației existente.

De asemenea, procesul de schimbare a furnizorilor este gratuit și fără costuri suplimentare. Contractul se semnează electronic și procesul durează 21 de zile din momentul în care anunți noul furnizor că dorești să închei un contract pentru oferta aleasă.