Cum poți scăpa de scârțâitul podelelor vechi. Trucul banal care rezolvă definitiv această problemă

de: Bișinicu Andreea
14 11. 2021

Românii care domiciliază în case vechi știu cel mai bine faptul că podelele datate scârțâie de mama focului, din cauza patinei timpului care s-a pus peste parchet sau mochetă, de-a lungul decadelor. Care este trucul care te ajută să scapi de această problemă. Iată câteva trucuri esențiale care te vor ajuta de problema scârțâitului parchetului și nu numai.

De ce scârțâie podelele din casele vechi

Să locuiești într-o casă mai veche este, din multe motive, o experiență. Locuințele datate au caracteristici ascunse și misteriose peste tot, de la detalii arhitecturale pe care nu le mai vedeți, la straturi de vopsea și tapet până la încorporații personalizate.

Cu toate acestea, unele particularități ale caselor mai vechi sunt greu de ignorat, cu atât mai puțin de lăsat de izbeliște, precum scurgerile din pivniță, dulapuri minuscule sau aparate electrice care pâlpâie. Aici nu trebuie să uităm de podele din lemn masiv care scârțâie de dimineață până seara, fără a depune foarte mare efort.

Podelele mai vechi au tendința de a scoate sunete de scârțâit, trosnind în momentele în care ți-e lumea mai dragă, chiar dacă nimeni din casă nu circulă pe suprafața cu probleme. Iată câteva trucuri pentru a face podelele din casa ta să nu mai scoată sunete incomode.

„Scârțâiturile apar atunci când o casă se așează, iar podeaua din lemn se usucă și apoi se extinde. Acest lucru face ca plăcile de podea să se frece unele de altele, de podea sau de carcasa cuielor.”, a declarat Lisa Kaplan Gordon într-un articol pentru Realtor.com.

Trucul prin care scapi de scârțâitul parchetului din locuință

Pentru a evita ca podele să mai scârțâie, specialiștii recomandă să faceți un mic experiment. Rugați o persoană să coboare la nivelul casei de sub podeaua zgomotoasă (deci dacă scârțâitul este la parter, mergeți la subsol), în timp ce o a doua persoană se plimbă pe podeaua scârțâitoare. Persoana de la nivelul inferior ar trebui să poată indica exact (sau aproximativ) de unde provine sunetul.

Pentru persoanele care nu locuiesc într-o casă nouă complet renovată, aveți mai multe opțiuni diferite, dacă doriți o remediere rapidă sau ceva permanent. O primă soluție ar fi să întindeți niște adeziv de construcție sau adeziv de dulgher pe o lamă subțire de lemn și apoi să loviți ușor între grinzi și podea sau între două scânduri, „având grijă să nu loviți atât de tare încât să ridicați sau să îndoiți podeaua.”

O altă metodă ar fi să presărați pudră de talc în crăpăturile zgomotoase, acoperiți zona cu un prosop sau o cârpă și treceți cu grijă peste ea, astfel încât totul să se așeze. Pudra funcționează ca un lubrifiant ce oprește frecarea care provoacă scârțâitul.