În vreme de pandemie s-au raportat numeroase situații în care unii membrii ai familiei fac boala, iar alții nu o fac, cu toate că locuiesc în aceeași casă, dorm în același pat sau împart aceeași veselă la masă. Însă cum se poate întâmpla asta?
Studiile indică că factorul în preluarea virusului prin aerosoli este ca picăturile care se împrăștie în aer prin respirație să fie cât mai mari. Riscul de infectare cu coronavirus poate să fie redus în casă, printr-un control al calității și temperaturii aerului, a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui, conform adevărul.ro.
„Cu cât diametrul este mai mare, încărcătura virală este potenţial mai mare. După expiraţie, picăturile se evaporă, iar dimensiunea lor scade considerabil. Practic, se constată că pentru cazurile bolnavilor infectaţi, cu o gravitate redusă sau medie, picăturile de până la 2 micrometri nu sunt periculoase. Asta arată că măştile chirurgicale care reţin 90% particule de 0.3 micrometri sunt perfecte strict pentru aceste condiţii. În schimb, pentru cazurile severe, picăturile mici pot avea un grad ridicat de infecţie”, a spus Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi.
Potrivit autorităților, până astăzi, 4 februarie 2021 pe teritoriul României, au fost confirmate 738.152 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De asemenea, tot până azi 684.095 de pacienți au fost declarați vindecați. Mai mult decât atât, până astăzi, 18.675 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 03.02.2021 (10:00) – 04.02.2021 (10:00) au fost raportate 75 decese (42 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, care au fost internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și București.
În ce privește vaccinarea anti-covid, persoanele care au fost programate la vaccinarea anti-COVID pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, o să primească vaccinul Moderna, iar rapelul îl vor face la 28 de zile, au anunțat joi autoritățile. Până acum însă, Romania a fost folosit numai vaccinul Pfizer/ BioNTech. Din cauza întârzierilor în livrarea acestui vaccin, au fost amânate de două ori programările pentru persoanele incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare. De menționat este că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în conformitate cu tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna.