22 iun. 2021 | 16:22

Cum poți primi bani de la stat pentru analizele și serviciile medicale de la privat. Valabil de la 1 iulie

Sănătate
Cum poți primi bani de la stat pentru analizele și serviciile medicale de la privat. Valabil de la 1 iulie
De la 1 iulie noi facilități pentru pacienții tratați în sistemul privat

Conform legislației în vigoare, asigurații din România primesc un pachet de bază de servicii medicale. Prin acest pachet sunt tratați pentru boli sau accidente din prima zi de boală sau de la data accidentului și până la recuperare. De la 1 iulie intră în vigoare noi modificări cu privire la statutul unui român asigurat în raport cu serviciile medicale oferite în sistemul privat de sănătate. De la 1 iulie prin „contribuția personală” se vor putea deconta anumite sume pentru pacienții din spitalele private.

De la 1 iulie noi facilități pentru pacienții tratați în sistemul privat

Pentru prima dată în România se implementează termenul de „Contribuție personală”. Noul sistem va fi valabil pentru pacienții români asigurați care vor beneficia de servicii medicale în sistemul privat de sănătate. În esență lucrurile existau și până la data de 1 iulie, numai că acum se adaugă și „devizul estimativ”.

Cu alte cuvinte, un asigurat la CNAS dacă va avea nevoie de intervenții medicale la privat va primi un calcul estimativ al serviciilor oferite, în mod transparant. Devizul, conform reglementărilor, este valabil cinci zile de la data emiterii. În toată această perioadă pacientul are dreptul să se decidă dacă acceptă oferta spitalului privat sau decide să meargă la un altul.

Parte din aceste servicii, mai spun reglementările, vor fi decontate de CNAS, dar nu în aceeași măsură ca în cadrul spitalelor publice, de stat. ”Contribuția personală” este de fapt diferența dintre tariful furnizorului privat de servicii medicale și tariful decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Contribuția personală este o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, dar nu are o legătură directă cu costul real. Coplata s-a aplicat în spitatele din România acum ceva timp, fără succces – era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare.

Distincția de făcut aici este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real. Scopul coplății este să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora.”, a explicat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Contribuția personală și la analizele medicale

Conform președintelui CNAS, „contribuția personală” se va aplica și atunci cânde vine vorba doar de analizele medicale. Și în acest caz, dacă un pacient va avea nevoie de analize și decide să le facă la un furnizor de servicii medicale privat, se va aplica același mecanism. Cu alte cuvinte pacientul va primi un „deviz estimativ” al costurilor analizelor cerute și va trebui ca în termen de cinci zile lucrătoare să decidă dacă acceptă sau nu această variantă.

„Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate.

Planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulator de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022.”, a precizat Adrian Gheorghe, conform Digi24.ro.

Problema este că acest sistem, spun analiștii, va defavoriza întregul sistem de servicii medicale publice, de stat.

„Este clar că această concesie favorizează sistemul privat, în dauna celui de stat, respectiv, prevede pe de o parte o creștere a numărului de paturi contractate în sistemul privat cu 10%, dar putem să punem lucrurile și invers. Asta presupune o scădere exact cu același număr de paturi din sistemul public, fără să existe niște criterii foarte transparente.

Tarifele în momentul de față sunt absolut neacoperitoare, nu de azi, de ieri, ci de vreo 4 ani se poartă această discuție, iar Ministerul Sănătății și Casa Națională, prin ordoananță, demonstrează că este incapabilă să rezolve această problemă.”, a afirmat Sorin Paveliu.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro