Oamenii legii aplică în medie peste 5.000 de sancțiuni zilnic șoferilor care nu respectă Codul Rutier. Pentru a scăpa mai repede, mulți se întreabă dacă este posibil să plătească amenda direct polițistului.
Punctul de amendă a fost majorat la 165 de lei, iar implicit amenzile au devenit din ce în ce mai mari pentru conducătorii auto care nu respectă legea. În primul rând, est bine de știut că amenzile de circulație sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni.
Cea mai mică sancțiune pentru șoferi este de 2 puncte, fiind încadrată la clasa I de sancțiuni. Cea mai mare poate ajunge până la 100 de puncte de amendă, încadrată în clasa V de sancțiuni.
De ținut minte este faptul că clasa a V-a este destinată doar persoanelor juridice, amenzile fiind aplicate firmelor care încalcă normele rutiere. Pentru persoanele fizice, cea mai mare sancțiune este clasa a IV-a.
Mulți se întreabă dacă pot plăti amenda direct polițistului, pentru a scuti un drum către taxe și impozite sau pentru a scăpa mai repede. Ei bine, din nefericire, amenda de circulație nu poate fi plătită direct la polițist și nici la secția de poliție.
Există patru posibilități de a plăti amenda, acestea fiind:
Șoferii care circulă fără RCA, dar și cei care nu își imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată, riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 15.000 de lei, în funcție de tipul de autovehicul, după cum urmează:
Până acum, amenzile pentru aceste nereguli erau cuprinse între 1.000 de lei și 2.000 de lei. Amenzile pot fi aplicate de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române și personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.