Mulți români care stau la casă ajung să aibă, cel puțin o dată, discuții mai aprinse cu vecinii, de la dimensiunea gardurilor ce le despart proprietățile până la muzica dată prea tare în curte. Una dintre cele mai frecvente nelămuriri este rezolvată, însă, în lege. Află, din rândurile de mai jos, cum poți păstra fructele din pomii vecinului tău fără să fii nevoit să îi ceri permisunea. Ce spune Codul Civil.
Delimitarea proprietăților este o problemă cu care se confruntă mulți dintre cei care locuiesc la casă. Dacă aproape de limită sunt plantați pomi fructiferi, vecinii se pot bucura și ei, în anumite condiții, de roade, fără a cere acordul nimănui.
Potrivit prevederilor din Codul Civil, în cazul în care ramurile pomilor dintr-o curte cresc și se întind pe proprietatea altcuiva, persoana din urmă are dreptul să păstreze fructele căzute la el în curte în mod natural.
„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, este explicat în actul normativ, scriu cei de la Avocatnet.
Te-ar putea interesa și: Pomii tăi fructiferi nu sunt roditori? Trucul genial prin care vor avea din nou fructe
Legea mai spune că orice proprietar are obligația de a permite accesul vecinului în curte pentru toaletarea pomilor și copacilor și pentru culegerea roadelor, putând fi stabilită între cele două părți și o despăgubire.
„Proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul”, este explicat în Codul civil, însă cu precizarea că obligația se menține dacă trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
Se mai precizează că arborii se sădesc la o distanță de cel puțin doi metri față de linia de hotar. Singurele excepții menționate sunt arborii care cresc la dimensiuni maxime mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii.
În situațiile în care distanța minimă nu este respectată, vecinul este îndreptățit să solicite scoaterea sau tăierea la înălțimea cuvenită, toate costurile fiind suportate de proprietarul care a sădit arborii.
Te-ar putea interesa și: Unde trebuie plantaţi merii, perii, cireşii sau nucii, de fapt. Greşeala care îţi scade drastic recolta