Cum poţi lua o zi liberă în plus de la stat. Legea aşteptată de toţi angajaţii
Deși nu prea vrem să recunoaștem, nu toți suntem pregătiți pentru anumite situații limită când reacția trebuie să fie rapidă și să poată să salveze o viață. Cu alte cuvinte vorbim de educaţie de prim ajutor, care este extrem de puțin predată în școli, fără a mai vorbi de acele cursuri pentru adulți, și în acest caz fiind extrem de puține. În acest context, și pe fondul unor evenimente regretabile, USR a depus cel puțin două noi proiecte care vizează orele de educaţie de prim ajutor. Unul dintre ele precizează cum poţi lua o zi liberă în plus de la stat.
De ce este nevoie de educaţie de prim ajutor
Dacă vorbim de educția de prim ajutor în școli, aici sunt locul în care copiii își petrec cea mai mare parte a timpului învățând, jucându-se și făcându-și prieteni. Prin urmare, școlile sunt, de asemenea, un loc în care copiii, în special cei mai mici, sunt vulnerabili la răniri și boli. Acest lucru face ca îngrijirea de prim ajutor să fie o cerință pentru profesori și personalul școlii. Cadrele didactice și alt personal școlar pot oferi îngrijiri prompte de prim ajutor în absența profesioniștilor din domeniul sănătății.
Timpul petrecut la școală este o parte esențială din viața unui copil și poate avea un impact direct asupra sănătății sale fizice și mentale. Sănătatea și siguranța sunt una dintre cele mai neglijate părți ale politicii și practicilor școlare. Școlile joacă un rol semnificativ în ceea ce privește sănătatea și siguranța din două motive majore.
Vezi și: Curs de prim ajutor. Cât costă și cât durează să înveți să salvezi viața unui om
În primul rând, școlile oferă oportunități de învățare și, în al doilea rând, un elev își petrece o parte semnificativă din anii de creștere în școli. În timpul șederii lor, aceștia se vor implica în diverse activități, inclusiv sporturi și exerciții în aer liber. Faptul că nu se acordă prioritate sănătății și siguranței afectează în mod direct gestionarea bolilor comune, cum ar fi îngrijirea de prim ajutor.
După cum știm cu toții, copiii sunt vulnerabili la multe tipuri de leziuni și accidente. Acestea pot varia de la leziuni minore la accidente majore, care duc la hemoragii și oase rupte. Majoritatea rănilor în rândul elevilor sunt legate de exercițiile fizice și de alte activități în aer liber, dintre care 20% au loc în timpul orelor de școală.
Vezi și: De ce materiale sanitare ai nevoie acasă pentru prim ajutor. Kitul de urgență pentru carantină
Ore de educaţie de prim ajutor pentru adulți
Dacă vorbim de adulți, trebuie spus că este un fapt crud că 8 din 10 adulți chestionați au recunoscut că nu ar cunoaște procedurile de bază de prim ajutor pentru a salva viața cuiva, chiar și a copilului lor. Gândiți-vă la gama largă de accidente care pot apărea în mod regulat, tăieturi, sufocări, căderi, crize de astm, și gândiți-vă cum v-ați simți dacă ar fi vorba de copilul dumneavoastră, de partenerul dumneavoastră, de un părinte sau chiar de animalul dumneavoastră de companie.
Toată lumea ar trebui să recunoască beneficiile învățării primului ajutor, dar de prea multe ori ne simțim prea ocupați pentru a găsi cele câteva ore necesare pentru a urma un curs, nu suntem siguri unde să mergem pentru un curs sau ce noțiuni de bază de prim ajutor ar trebui să acopere cursul.
Vezi și: Anunţul zilei! Se dau 10.000 de lei ajutor de la stat pentru români. Cine îi va primi şi de când
USR depune un proiect de lege. Cum poţi lua o zi liberă în plus de la stat
Pe fondul acesta al lipsei de educație de prim ajutor, atât pentru elevi, cât și pentru adulți, (vezi cazul elevei de la Cluj înecată cu un jeleu), grupul parlamentar USR a depus două proiecte de lege în Senat. Primul se referă la acele cursuri de educație de prim ajutor pentru angajați, care ar putea să-și ia cel puțin o zi liberă plătită de stat sau angajator, ca urmare a acestor zile de cursuri.
Deputatul USR Alin Apostol precziează că un angajat, care va trece prin aceste cursuri, va putea cere angajatorului cel puțin o zi liberă, decontată integral la stat din impozitul pe profit al respetivei companii.
„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii.
Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situaţia producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, mai precizează Alin Apostol.
Ore de educație de prim ajutor în școli
Cel de-al doilea proiect se referă la introducerea în școli a orelor de educație de prim ajutor.
„Educaţia de prim ajutor salvează vieţi. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generaţiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educaţia de prim ajutor în şcolile noastre.
Îmi doresc ca toţi copiii să fie pregătiţi să acorde ajutor în situaţii limită. Să poată salva vieţi dacă situaţia o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educaţie de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialişti cu pregătire psihopedagogică şi cu o bază practică.
Copiii au nevoie să înţeleagă, să vadă, să exerseze, nu să înveţe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol.
Rămâne de văzut dacă acest proiect în două puncte, elaborat împreună cu specialiștii de la Crucea Roșie, DSU, Consiliul Naţional al Elevilor şi ai Administraţiei Prezidenţiale, va fi votat în cele două camere parlamentare.