Alungirea răsadurilor de roșii este o problemă frecventă cu care grădinarii se confruntă. Odată ce acestea devin mai lungi, ele sunt mai vulnerabile în fața bolilor, le scade viteza de creștere, dar și productivitatea ulterioară. Prin urmare, acest fenomen trebuie stopat din timp. Iată la ce tratament să apelezi pentru salva cultura din răsadniță.
Alungirea răsadurilor apare atunci când plantele cresc excesiv și ajung să fie mai slăbite în urma consumării resurselor, cauzată de mai mulți factori. De regulă, cea mai frecventă dintre cauze este lumina slabă. Intervalele scurte de zi sau vremea întunecată nu le permit plantelor să primească cantitatea necesară de lumină.
O altă problemă care dure la primirea unei cantități insuficiente de lumină este atunci când răsadurile sunt plantate adânc. Mai mult, dacă solarul are folia murdară, razele solare nu vor pătrunde cum trebuie la plante.
De asemenea, răsadurile de roșii sunt mari iubitoare de căldură, fapt pentru care au nevoie de un regim optim de temperatură. Dacă temperatura fluctuează constant, atunci răsadurile se alungesc și se subțiază foarte mult.
Cel mai eficient tratament pentru îngroșarea tulpinilor răsadurilor ține de fertilizare și nu numai. Pot fi aplicate îngrășăminte naturale, precum mranița sau/și tratamente chimice ca Cycogan 400 (un regulator de creștere absorbit rapid de plante). Acest produs acționează direct asupra tulpinii de răsad pentru îngroșarea ei.
Cu toate acestea, există și îngrășăminte făcute acasă, naturale, care necesită efort și costuri minime. Cu ajutorul acestuia, răsadurile vor primi doza necesară de macro și micro nutrienți, precum calciul și fierul, elemente esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor.
Așadar, pentru a prepara licoarea vei avea nevoie de un litru de apă și cojile de la 2-3 cepe. Atenție, apa trebuie să fie fierbinte, nu clocotită, în care se adaugă apoi, pe lângă cojile de ceapă, și o picătură de iod. În ziua următoare, lichidul se strecoară și se diluează în proporție de 1:1 cu apă curată.
Îngrășământul obținut se aplică apoi la rădăcini, folosind 50 de ml de lichid la un fir de răsad, notează agrointel.ro.
Citește și: Zilele ideale în care trebuie să plantezi roșiile în grădina ta. Așa vei avea o recoltă mai mare