Cum poți împiedica legal o căsătorie, de fapt. Portița de scăpare de care avocații nu îți vor spune
În dreptul român există opoziția la căsătorie. Ea este chiar reglementată și poate avea efecte, prin împiedicarea unei căsătorii în anumite condiții.
Cum poți împiedica legal o căsătorie, de fapt
Astfel, în Codul Civil există un capitol ce face referile la încheierea căsătoriei și acolo se regăsește o scurtă prevedere care face referire la opoziția la căsătorie. Din punct de vedere al legii, oricine poate să se opună ca două persoane să-și unească legal destinele, doar că trebuie să o facă în scris și să dețină dovezi concrete.
“Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opoziţia la căsătorie se face numai în scris, cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază”, este menționat în Codul civil, potrivit avocatnet.ro.
Chiar și așa, persoana care se opune unei căsătorii nu o poate face pe motiv ”că așa vreau eu”. Opoziția trebuie să aibă o legătură obiectivă. Cu alte cuvinte, cel care se opune poate să o facă din următoarele motive: unul dintre cei doi mai este căsătorit (iar căsătoria e valabilă), nu are vârsta legală pentru căsătorie, este forțat să se căsătorească și nu o face pentru că asta își dorește ori alte motive dintre cele care împiedică, în mod legal, căsătoria dintre două persoane, conform Codului civil.
Ce acte sunt necesare pentru căsătorie în 2021
Cei care vor să se căsătorească anul acesta în fața ofițerului stării civile trebuie să știe că sunt necesare niște documente, dar și un certificat medical prenupțial. De menționat este că termenul legal de încjeiere a căsătoriei este de 11 zile de la data când a fost înregistrată declarația de căsătorie. De asemenea, locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă.
Actele necesare căsătoriei în 2021
- Este nevoie de actul de identitate al viitorilor soți, original și copie
- Certificatul de naștere al viitorilor soți, copie și orginal
- Certificat prenupțial, adică un certificat medical privind starea de sănătate, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, ce trebuie să conțină mențiunea concretă că persoana se poate sau nu căsători. Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie, traduse și legalizate, dacă este cazul, din care trebuie să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana în cauză se poate recăsători – actul de divorț sau un certificat de deces, după caz
- Declarație din care să reiasă că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.