Cum poți amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cine sunt consumatorii care pot cere asta

de: Ana Chivu
18 10. 2021

Facturile dau bătăi de cap tuturor în special în acest an, iar sezonul rece abia ce este la început. Există o categorie de consumatori ce se bucură de puțin ajutor. Concret, unii oameni pot amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cum pot face acest lucru și despre cine este vorba?

Facturi energie electrică și gaze: cum poți amâna plata?

Situația generată de explozia prețurilor la energie se discută intens de luni bune, iar chiar azi este subiect principal în Parlament. Există propuneri pentru a veni în ajutor populației, dar majoritatea dispar la fel de rapid precum au venit.

Premierul demis anunța în cursul acestei dimineți că propune printre altele amânarea la plata facturilor pentru cei care nu pot să plătească. Există totuși un detaliu. Este vorba doar despre consumatorii vulnerabili care pot amâna plata preț de șase luni.

Măsura a dispărut între timp, dar a fost aprobat amendamentul PSD prin care se poate amâna plata. Comisiile economice care s-au reunit din Senat au votat în unanumitate luni mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 în privința compensării facturilor la energie.

Printre acestea a fost posibilitatea amânării cu șase luni, la cerere, amendament de astfel votat. De asemenea, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Ce precizări aduce PNL?

Amendamentele PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea prețului pentru cei casnici și exceptarea de la plată a certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și a accizei și reducerea TVA pentru noncasnici.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

„Soluțiile aflate pe masa deciziilor trebuie să fie corect aprofundate”

  • ”Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor energiei. Urmează a fi discutată la nivel european. Voi solicita măsuri, cu indicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri”, a delcarat șeful statului în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia a 25 de ani de funcționare a Unității 1 a Centralei Cernavodă.
  • ”O lege care oferă un mecanism stabil. Soluțiile aflate pe masa deciziilor trebuie să fie corect aprofundate. Ordonanța de compensare a facturilor este importantă”, a mai precizat șeful statului.

”Plafonarea prețurilor la energie în România va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern, după ce se va rezolva criza. Vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem acum. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom plafona la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu la finalul unei ședințe de Guvern.