Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020
Romanii din Diaspora pot vota in orice sectie de votare din strainatate

Români care au domiciliul sau reşedinţa în afara României şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate pot vota la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 6 decembrie 2020, la orice secţie de votare din străinătate. Votul va putea fi dat pe baza unui act de identitate şi a unui document ce atestă reşedinţa respectivului în străinătate, chiar dacă acest document este expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie.

Românii din Diaspora vor putea vota la alegerile parlamentare 2020 și cu actele expirate

Românii care locuiesc în străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare 2020, care vor avea loc pe data de 6 decembrie, la orice secție de votare situată în străinătate.

Astfel, românii care vor să voteze trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, precum și un act care atestă reședința lor în străinătate. Acesta din urmă poate fi chiar și expirat din martie 2020.

Actele doveditoare ale reședinței pot fi prezentate sub mai multe forme

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, actul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic, după caz.

Astfel, cetățenii din România cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la secțiile organizate special în străinătate pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie.

Actele de reședință expirate de la 1 martie, acceptate

De asemenea, alegătorul cu reşedinţa în străinătate care are un document ce atestă reşedinţa în străinătate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi va putea exercita exercita dreptul de vot.

În cazul în care, potrivit comunicării Ministerului Afacerilor Externe către toate secţiile de votare din străinătate, prevederile legislaţiei statului care a emis actul ce atestă reşedinţa sunt mai favorabile, acestea vor fi aplicate cu prioritate.

Cine poate vota fără actul de reședință

De asemenea, până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votului, MAE întocmeşte şi aduce la cunoştinţă lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat înainte de data de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent.

Condiţia prezentării la vot a unui document ce atestă reşedinţa în străinătate nu se aplică în cazul candidaţilor:

care candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării,

personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare,

personalului secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate,

militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate”, informează Biroul Electoral Central.

Urmăriți Playtech.ro și pe