În 2018, în urma unor consultări prealabile, ANAF anunța aprobarea OUG nr. 104/2018. Conform datelor de la acel moment, se stabileau bazele unui cont pentru copii, în cadrul unităților Trezoreriei Statului. În acest cont, odată cu depunerea unor sume, beneficiarul poate primi peste 30.000 de lei când împlineşte 18 ani. Programul special a fost lansat de statul român, încă din 2019, denumit „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.
În perioada guvernării PSD, cu Viorica Dăncilă ca premier, se puneau bazele unor reglementări menite să „asigurarea unui surplus financiar pentru copii la vârsta de 18 ani”, conform documentului legislativ.
De fapt, în esență, acest demers este menit pentru tinerii care, odată ajunși la 18 ani, să poată beneficia de anumite sume în devzoltarea lor ulterioară. Astfel s-a creat cadrul legal, prin emiterea OUG nr. 104/2018, sub denumirea de Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.
Conform justificării necesității acestui program, legiuitorii spuneau că „luând în considerare că îmbunătăţirea ocupării şi a nivelului de educaţie a tinerilor reprezintă priorităţi şi direcţii de acţiune de maximă importanţă şi urgenţă, fiind solicitate şi de Uniunea Europeană prin recomandările specifice de ţară, în acest sens Consiliul recomandând ca în perioada 2018-2019 România să întreprindă acţiuni astfel încât să îmbunătăţească programele de actualizare a competenţelor şi să ofere un învăţământ general de calitate, în special pentru romi şi pentru copiii din zonele rurale, s-a creat acest cadru legal, Junior Centenar”.
Mecanismele de funcționare ale acestui program Junior Centenar, reactualizat și pentru următorii ani, sunt simpli. În primă fază, crearea unui cont pe numele minorului la una din unitățile Trezoreriei Statului. Contul „Junior Centenar” poate fi creat de unul sau de ambii părinți, „fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.”, se arată în documentul ANAF din 11 martie 2022.
Mai departe, în contul Junior Centenar se pot depune sume de bani, doar în lei. Banii pot fi depuși fie de reprezentantul legal al titularului, fie e către alte persoane. La momentul operațiunii, banii se vor putea depune, după cum urmează:
În același document actualizat de ANAF se mai face precizarea că „Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului pecedent.”
„1.primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei;
2.dobândă al cărei nivel se stabilește la 3% pe an care se aplică la soldul contului, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat.În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.
Prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani şi se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri.
Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani. Primele de stat şi dobânzile înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.”, se mai arată în documentul ANAF.