Conform unor noi informații date publicității de celebra publicație Bloomberg, ar exista indicii că noul coronavirus ar putea ajunge în casele noatre prin intermediul țevilor de canalizare. Descoperirea coronavirusului în baia unui apartament neocupat din Guangzhou, China, sugerează că agentul patogen din aer s-ar fi putut deplasa prin conductele de scurgere.
Urmele SARS-CoV-2 au fost detectate în februarie pe chiuvetă, robinet și mânerul de duș al unui apartament de mult timp liber, au declarat cercetătorii de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor într-un studiu publicat luna aceasta în Environment International. Baia contaminată se afla chiar deasupra locuinței a cinci persoane confirmate cu o săptămână mai devreme să aibă Covid-19.
Oamenii de știință au efectuat „un experiment de simulare a tracerilor la fața locului” pentru a vedea dacă virusul poate fi răspândit prin conductele de deșeuri prin intermediul unor particule minuscule care pot fi create prin forța unei toalete.
Au găsit astfel de particule, numite aerosoli, în băi cu 10 și 12 niveluri deasupra cazurilor Covid-19. Două cazuri au fost confirmate pe fiecare dintre aceste etaje la începutul lunii februarie, ridicându-se îngrijorarea cu privire la faptul că particulele încărcate de SARS-CoV-2 din scaun s-au dus în casele lor prin instalații sanitare.
Noul raport amintește de un caz din imobilul privat Amoy Gardens din Hong Kong, în urmă cu aproape două decenii, când 329 de locuitori au fost depistați cu sindromul respirator acut sever sau SARS, în parte din cauza conductelor de canalizare defectuoase. Patruzeci și doi de rezidenți au murit, ceea ce a devenit cel mai devastator focar comunitar de SARS, care este, de asemenea, cauzat de un coronavirus.
„Deși transmisia prin ascensorul comun nu poate fi exclusă, acest eveniment este în concordanță cu rezultatele focarului SARS Amoy Gardens din Hong Kong în 2003”, a spus Song Tang. Acesta, un om de știință al laboratorului China CDC Key of Environment and Health Health, și colegii săi, a scris despre aceste descoperiri în studiu, care a citat date nepublicate de la agenția de sănătate.
Apartamentele din clădirile multistorice pot fi legate printr-un sistem comun de ape uzate, a declarat Lidia Morawska, directorul Laboratorului Internațional pentru Calitatea și Sănătatea Aerului de la Universitatea Tehnologică din Queensland din Australia. În timp ce solidele și lichidele coboară în rețea, gazele de canalizare, adesea detectabile prin mirosul lor, se ridică uneori prin conducte în absența apei suficiente, a spus Morawska, care nu făcea parte din echipa de cercetare.
„Dacă există miros, înseamnă că cumva aerul a fost transportat acolo unde nu ar trebui să meargă”, a spus Morawska într-un interviu.
SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picături respiratorii, stropitori de salivă sau descărcări din nas, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, încă din primele săptămâni ale pandemiei, oamenii de știință din China au spus că virusul SARS-CoV-2 infecțios în scaunul de wc-u al pacienților cu Covid-19 ar putea juca, de asemenea, un rol în transmiterea acestuia. Un studiu din februarie efectuat pe 73 de pacienți internați cu coronavirus în provincia Guangdong a găsit peste jumătate de testări pozitive pentru virusul în scaunul lor de wc.
Cercetările anterioare au arătat că apele de toaletă pot genera aerosoli încărcați cu germeni din excreții, au spus oamenii de știință din China. Aceste particule pot rămâne în aer perioade lungi de timp și pot fi dispersate pe distanțe mai mari de 1 metru, în special în spații închise, slab ventilate.
Aerosolizarea fecală a avut loc cu SARS și este posibil ca aceasta să apară rar cu SARS-CoV-2, în funcție de sistemele de canalizare, a declarat Malik Peiris, președinte de virologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong. Studiul CDC din China a găsit urme de virus, „care nu este același lucru cu virusul infecțios. Dar trebuie să ții cont de posibilități.”, a spus specialistul.