Cum plantezi corect cartofii în grădina ta. Secretul pentru o recoltă bogată
Este un aliment de bază pentru români, versatil, deloc costisitor, nelipsit din majoritatea rețetelor preferate ale oamenilor din toate colțurile țării. Dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată și de bună calitate, va fi nevoie să ții cont de câteva sfaturi. Află, din rândurile de mai jos, cum plantezi corect cartofii în grădina ta.
Cum plantezi corect cartofii în grădină
Știai că, în întreaga lume, există peste cinci mii de soiuri diferite de cartofi? Dintre toate acestea, patru sunt cele mai populare:
- sieglinde – un soi timpuriu, rezistent la fierbere, ce este excelent servit fiert sau preparat în coajă
- linda – soiul preferat al germanilor, poate fi prăjit, gratinat sau fiert
- migdal – are o textură cremoasă
- adretta – cu gust picat, perfect pentru găluștele din cartofi
Cartoful nu este deloc pretențios în ceea ce privește solul. Sunt recomandate cele nisipoase sau solurile argilos-nisipoase și necompacte.
Dacă îți dorești o recoltă bogată și de bună calitate, modul de plantare este foarte important. În primul rând, specialiștii recomandă să cultivăm cartofi în același loc o dată la patru ani. Rotația este foarte importantă.
Momentul în care îi plantăm este și el important și depinde de soiul pe care vrem să îl creștem și de zona în care locuim.
În regiunile cu climă temperată, pot fi puși în pământ încă de la începutul lunii aprilie, în timp ce, în zonele mai reci, ar trebui să așteptăm până în primele zile ale lunii mai.
Te-ar putea interesa și: De ce să nu arunci niciodată apa în care ai fiert cartofii? E foarte utilă în gospodărie
Cum poți obține o recoltă bogată
Primul pas este afânarea solului. Apoi, se întinde un șnur – acesta ne va ajuta în condițiile în care tuberculii se plantează în rânduri.
Cu o rariță se face o rigolă cu o adâncime de aproape 10-20 de centimetri. Se pun apoi cartofii, cu partea înmugurită, adică lăstarii, în sus.
Distanța este un alt detaliu la care trebuie să fim atenți. Aceștia ar trebui puși mereu la aproximativ 35 de centimetri, iar între rânduri ar trebui să fie un spațiu de aproape 50 de centimetri.
În rigolă se adaugă așchii de corn, făină de corn sau compost, înainte de a o acoperi.
După câteva săptămâni, lăstarii vor ajunge la o înălțime de 20 de centimetri. Este momentul în care va trebui să bilonăm cartofii. Iată ce trebuie să faci:
- se acoperă jumătate din plantă cu pământ, formându-se astfel mici „baraje”
- bilonarea se poate face cu un plug sau cu o lopată
- procedeul se repetă la 2-3 săptămâni
Bilonarea este secretul unei recolte bogate, pentru că ajută la formarea mai multor rădăcini, ceea ce înseamnă mai mulți cartofi.
Te-ar putea interesa și: Aruncă imediat cartofii dacă observi acest detaliu. Pot fi periculoși pentru sănătatea ta