Cum păstrezi merele iarna, e metodă veche de peste 100 de ani. Rămân zemoase până anul viitor
Astăzi îți vom dezvălui cum păstrezi merele iarna, e metodă veche de peste 100 de ani. Metodele de păstrare pe care ți le prezentăm garantează că fructele rămân zemoase până anul viitor. Așadar, ce trebuie să faci?
Cum să păstrezi merele până la 2 ani apelând la metode de la 1800
Unele proceduri pe care le practicau strămoșii noștri în ceea ce privește păstrarea unor alimente sunt valabile și în ziua de astăzi.
Cum strămoșii au trebuit să își folosească cunoștințele și inteligența pentru a păstra fructele culese pe durata iernii fără a se baza pe nicio tehnologie care utilizează curentul electric, aceștia au inventat unele metode chiar geniale, ce pot fi folosite cu succes și azi.
În acest articol vom prezenta mai multe metode de păstrare a merelor, popularizate prin intermediul unor ziare ale acelor vremuri de demult.
Citește și: De ce se pune usturoiul într-un borcan cu sare peste iarnă
Păstrarea merelor în nisip
Ziarul ”Romanulu”, din luna iulie 1881 scria un articolul ”Păstrarea merelor” modalitatea de a le ține peste iarnă îngropate în nisip. Se întinde un strat de nisip pe fundul unei lăzii, peste care se așează un rând de mere, care se acoperă cu nisip și se continuă până sus. Merele îngropate în nisip se păstrează astfel până în luna mai, chiar și iunie a anului viitor.
De asemenea, publicația ”Economia Naţională” din anul 1886 menționează în articolul ”Păstrarea merelor în pivniță” detalii referitoare pe același subiect
Merele se pot păstra dintr-un an în altul în pivniță. Este bine să se aerisească pivnița numai când este timp frumos sau preferabil deloc. Jurnaliștii precizează că unii oameni au păstrat până la 2 ani mere în pivniţă, cu condiția ca să nu le așeze prea apropiate unele de altele, pe mese acoperite cu muşchi fini, uscaţi la soare, care se schimbă din timp în timp.
”Merele se aşează la două degete depărtate unele de altele. Că dacă stricăciunea ajunge la unul dintre ele să nu se răspândească și la celelalte”, scriau jurnaliștii de atunci.
Citește și: Trucul bunicii pentru a păstra fructele proaspete până la un an de zile
Pastrare mere în nisip încălzit
Ziarul ”Telegraful Român” din anul 1889 scria că păstrarea merelor în stare prospătă timp mai îndelungat, fără de a-și pierde aroma, se pote face în acest fel. Se ia nisip foarte fin și curat care se înfierbântă pe plăci (table) de tinichea sau și de metal, care ulterior se lasă să se răcorească bine. În acest nisip se așează merele cele mai sănătose și nelovite, fără să se atingă.
Vasul, în care se așează merele trebuie să fie în stare bună, pentru a nu pătrunde aerul în interior. Se pune un rând de mere, nisip, iarăși mere până când se umple și se se închide bine cu un fund.