Cum păstrau bunicile fructele proaspete în borcane, fără frigider. Așa au savoare mai multe zile
A venit vremea în care românii se preocupă de conservele de iarnă, iar printre acestea se numără inclusiv cele de fructe. În acest sens, în acest articol, vă vom spune cum păstrau bunicile fructele proaspete în borcane, fără frigider. Așa au savoare mai multe zile.
Cum păstrau strămoșii noștri fructele peste iarnă. Așa vor fi savuroase
Pe timpuri, oamenii erau nevoiți să aplice alte tactici de conservare, în contextul în care nu beneficiau de tehnicile de azi. Astfel, în timpurile noastre, păstrarea alimentelor perisabile, inclusiv a fructelor, este multiplă. Astfel, fructele pot fi deshidratate, congelate, refrigerate, puse la conserve…etc.
Însă, metoda străveche, transmisă de bunicii noștri, ne ajută să păstrăm fructele proaspete până la un an, fără a utiliza metode moderne.
Această tehnică de conservare a fructelor fără refrigerare este o practică tradițională, folosită în numeroase gospodării din mediul rural, de-a lungul mai multor generații.
Citește și: Cum îți dai seama dacă conservele din cămară s-au stricat
Fructele își păstrează aromele
Folosind înțelepciunea populară ne vom putea răsfăța cu aromele fructelor coapte, mult după ce sezonul lor de recoltare va fi încheiat.
Se începe prin a se alege fructele care sunt perfect coapte. Acestea trebuie să fie fără pete și semne de coacere excesivă sau degradare. Este vital, întrucât scopul conservării este de a capta și menține gustul și parfumul proaspăt al fructelor.
Fructele se spală bine sub un jet de apă rece, pentru a se îndepărta orice murdărie sau reziduuri. Apoi, fructele se usucă ușor cu un prosop curat sau se lasă să se usuce la aer. Excesul de umiditate ar putea duce la deteriorarea fuctelor.
De asemenea, mediul de conservare acționează ca o barieră pentru fructe, împiedicându-le să se usuce și le ferește de factorii de mediu. Mediile comune de conservare includ siropul de zahăr, mierea sau sucul de fructe, din care puteți face o alegere.
Fructe conservate cu zahăr topit
Cu toate astea, bunicii optau în principal pentru siropul de zahăr. Pentru a face siropul de zahăr, combinați părți egale de zahăr și apă într-o oală.
Amestecul se va încălzi la foc mic, până când zahărul se dizolvă complet. Lăsați siropul să se răcească, înainte de a-l folosi pentru conservarea fructelor.
Fructele curate se pun în borcane mari de sticlă sterilizate, lăsând puțin spațiu în partea de sus. Se toarnă deasupra fructelor siropul de zahăr răcit, până când acestea sunt complet acoperite. Mișcați borcanul încet, pentru că este esențial să vă asigurați că nu există bule de aer rămase în borcane.
Citește și: Cum păstrezi fructele și legumele
Sigilați ermetic borcanele cu capace sterilizate și depozitați-le într-o zonă rece și întunecată. Cămarile sau un beciurile sunt ideale pentru depozitare. În mod ideal, acolo ar trebui să fie o temperatură constantă de aproximativ 10-15 grade Celsius.
Când vreți să savurați fructele, pur și simplu luați un borcan și deschideți-l, iar fructele conservate vor fi savurate ca atare sau folosite în alte rețete de deserturi, plăcinte sau gemuri.