Cum păcălesc Rusia și China taxele și sancțiunile, de fapt. Comerțul cu deșeuri ar fi paravan pentru cupru
De la declanșarea conflictului din Ucraina, Rusia a intrat sub sancțiunile occidentale, rămase în picioare și astăzi, dar paradoxal, economia rusească bubuie. În acest context multe voci au comentat modul cum păcălesc Rusia și China taxele și sancțiunile, de fapt fiind vorba de comerțul cu deșeuri, un paravan pentru exportul masiv de cupru.
Relațiile economice ale Chinei cu Rusia au prosperat
După liberalizarea pieței chineze, relațiile economice dintre Rusia și statul comunist au cunoscut o amploare fără precedent, deși erau la fel de profitabile și după revoluția economică chineză.
Dar, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, în timp ce Occidentul continuă să încerce să izoleze Rusia pe scena mondială, Rusia și-a consolidat legăturile economice, militare și politice cu China, partenerul său strategic.
În 2022, cele două țări și-au intensificat și sporit cooperarea economică, iar China, în calitate de prima economie mondială, este de mult timp cel mai mare partener comercial al Rusiei, în ciuda faptulu că SUA a intervenit cu noi sancțiuni pentru Rusia:
„Complementaritatea economiilor celor două țări, o frontieră comună, proiecte de transport la scară largă, cooperarea în industrii-cheie, participarea la BRICS și la SCO și o serie de alți factori, toate acestea servesc drept stimulente majore pentru inițiativele bilaterale actuale și noi.
Posibilitatea de a debloca potențialul acestor relații este determinată în mare măsură de conținutul lor actual și de tendințele actuale.”, spun analiștii care au urmărit evoluția relațiilor bilaterale dintre cele două mari puteri.
Cum păcălesc Rusia și China taxele și sancțiunile
Astfel că, deși cu sancțiuni economice drastice, impuse de marile cancelarii occidentale, și se credea că Rusia e la pământ, Moscova a reușit să se redreseze reorientându-și exporturile către partenerul strategic China, astfel reușind, într-un mod extrem de abil, să păcălească și să ocolească toate măsurile impuse.
Dacă este să vorbim de cifre, conform unor date recente, cifra de afaceri din comerțul bilateral a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari în 2022, cu 29% mai mult decât în 2021, și 94 de miliarde de dolari în primele cinci luni din 2023, cu 41% mai mult decât în 2022, iar mulți s-au întrebat cum păcălesc Rusia și China taxele și sancțiunile, de fapt, datele arătând că este vorba de comerțul cu deșeuri care ar fi un paravan pentru cupru.
Una din concluziile apărute pe această temă, este că sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie asupra metalelor rusești nu au făcut altceva decât să consolideze China ca fiind cumpărătorul Moscovei pentru mărfuri cheie.
Și deși se vorbea de ceea ce a pierdut Rusia după sancțiunile primite, toate astea au dus la consolidarea rolulului Shanghaiului ca loc de stabilire a prețurilor pentru materiale esențiale pentru economia globală, în speță cuprul, exportat de către Rusia în China prin intermediul comerțului cu deșeuri ca paravan.
Comerțul cu deșeuri ar fi paravan pentru cupru
Conform agenției Reuters, se pare că acest paravan vine de la una din cele mai mari companii de cupru din Rusia, Russian Copper Company, care în spatele cantităților mari de deșeuri, ascunde, de fapt, sârma de cupru care este băgată într-un proces de mărunțire, prin intermediul unui intermediar, ca mai apoi să fie exportată pe piața chineză sub formă de deșeuri:
„Russian Copper Company (RCC) și firmele chineze au evitat taxele și au eludat impactul sancțiunilor occidentale prin comercializarea de sârmă de cupru nouă deghizată în fier vechi, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu această chestiune.
Sârma de cupru a fost mărunțită în regiunea îndepărtată Xinjiang Uighur de către un intermediar pentru a o face greu de distins de fier vechi, permițând atât exportatorilor, cât și importatorilor să profite de diferențele dintre tarifele aplicate la fier vechi și la metalul nou, au precizat sursele, conform agenției Reuters.
Mai trebuie menționat și un alt aspect, cel al exporturilor energetice rusești către China, care au crescut moderat în volum, în conformitate cu planurile de dinainte de război, dar masiv în valoare, inclusiv în ceea ce privește petrolul, gazele de conducte și GNL și cărbunele.
Relațiile comerciale și economice vor continua să crească
Întrucât China a profitat mai puțin decât ar fi putut, cel mai mare câștigător în domeniul energiei a fost în schimb India, mai spun analiștii, care a important masiv din Rusia. În aceeași măsură, comerțul cu metale dintre Rusia și China a crescut mult.
După ce Rusia a impus la rândul ei sancțiuni pentru Occident, a decis să-și mărească exporturile de aur, platinoide, cupru și oțel către partenerul strategic, în timp ce China exportă alumină, care are aplicații militare cruciale.
Analiștii trag și o concluzie în acest sens, precizând că, de fapt, tendințele de creștere a relațiilor comerciale și economice și a dependenței Rusiei de China vor continua probabil și în perioada următoare, în ciuda sancțiunilor economice impuse de Occident.