Cum obțin elevii navetiști transport gratuit. Ce acte trebuie să depună la școală
Elevii școlarizați în România pot beneficia de gratuitate pentru trasportul local rutier și naval, transportul județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul interferoviar și cu metroul. Cum pot beneficia de această facilitate?
Transportul gratuit pentru elevii navetiști: actele pe care trebuie să le depună la școală
Decontarea transportului gratuit pentru elevi în acest an şcolar este suportată în proporţie de 50% de Ministerul Educaţiei, prin IŞJ şi 50% din bugetul judeţului, prin Consiliul Judeţean. Școlarii interesați trebuie să depună la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii la care sunt înscriși, o cerere prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev, în vederea deplasării în mod gratuit între domiciliu și unitatea de învățământ pe care o frecventează. În baza adeverinței, operatorul de transport eliberează documentul de călătorie, anume legitimația sau abonamentul de trasport. Trebuie depusă de către elev la școală și o copie a documentului.
Fiecare unitate școlară trebuie să transmită CJ, până în data de 5 a lunii următoare, pentru luna trecută, situația cu suma cuvenită pentru deplasarea elevilor care beneficiază de gratuitate. În urma situației centralizate de instituție, operatorul de transport emite factura, în cuantum de 50% din suma de plată pentru IȘJ și 50% pentru CJ. Conform legislației, operatorii au obligația să păstreze acleași tarif pe toată durata anului școalar.
„Ne-am întâlnit astăzi pentru a găsi soluţii şi pentru ca elevii să nu fie afectaţi. Trebuie să fim parteneri, să avem un dialog permanent, şcoală-transportatori-CJ, pentru binele copiilor. Trebuie să ne implicăm cu toţii mai mult, pentru a aplica o practică unitară la nivelul judeţului. Beneficiari sunt copiii, care nu trebuie să mai fie obligaţi să scoată bani din buzunar pentru transport, ci să fie încurajaţi să vină la şcoală, pentru ca astfel să evităm abandonul şcolar.
Vreau să facem o decontare cât mai rapidă a sumelor, există bani, dar trebuie să existe şi o coordonare între instituţii. Atât timp cât sunt bani şi este şi voinţă, putem rezolva orice”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Vor mai putea circula elevii și pensionarii gratuit cu tramvaiele și troleibuzele Primăriei Capitalei? Nicușor Dan, la declarații
„Gratuitățile care există în acest moment vor rămâne, cel puțin pe termen scurt, până când o să avem o evaluare obiectivă și profesionistă a întregii societăți de transport. Noi, însă, trebuie să facem ca transportul public să funcționeze și ca oamenii să se poată baza pe el. Trebuie să avem un orar respectat, trebuie să avem curățenie, siguranță și aer condiționat. Ultimele trei lucruri sunt relativ ușor de făcut, ce se poate face în scurt timp. În ceea ce privește respectarea orarului, o să dureze să implementăm un sistem de benzi unice pentru autobuze și troleibuze care să crească viteza operațională”, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, într-un interviu pentru Adriana Nedelea ”LA FIX”.