Cardul de sănătate este necesar pentru a beneficia de analize medicale și consultații la medicul de specialitate gratuit. Este un document important, însă ce se întâmplă dacă îl pierdem? Iată cum obții un card de sănătate nou.
Cardul de sănătate are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS.
De asemenea, cu ajutorul cardului de sănătate, pacienții își pot face analize medicale, controale de specialitate sau pot obține rețete în mod gratuit. Pe cardul de sănătate se poate observa și date importate, precum istoricul medical al pacientului.
În primul rând, este bine de știut că toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate. Conform legii, copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite.
În cazul în care cardul de sănătate a fost pierdut, furat, are date personale eronate sau proprietarul/proprietara acestuia și-a schimbat numele, este necesară duplicarea acestuia pentru a fi din nou asigurat.
Pentru a beneficia din nou de cardul de sănătate, va trebui să solicitați eliberarea unui nou card la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia vă aflați. De asemenea, conform CNAS, cardul de sănătate se eliberează în baza următoarelor documente:
Citește și: Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate. Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații
Documentele de mai sus, odată completate, pot fi transmise și prin poștă electronică către casa de asigurări de sănătate.
Până veți primi noul card de sănătate, puteți beneficia în continuare de analize medicale gratuite sau alte controale de specialitate, în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverința este valabilă timp de trei luni de la eliberare.
Activarea cardului de sănătate se face la orice furnizor de servicii medicale. Aici vorbim de cabinet de medicină primară, spital, laborator, la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului.
Operațiunea de activare este un foarte simplă și de scurtă durată. Constă în înlocuirea codului pin inițial al cardului cu un alt cod pin format din patru cifre ales de dumneavoastră.
După ce cardul de sănătate a fost activat, trebuie prezentat de fiecare dată când asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii farmaceutice sau medicale.
Citește și: Card european de sănătate 2022. În cât timp se eliberează și care sunt actele necesare
Furnizorul va introduce cardul de sănătate în cititor, iar dumneavoastră va trebui să introduceți codul pin pe care l-ați ales atunci când a fost activat cardul, iar aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu.
Utilizarea cardului de sănătate reprezintă dovada că asiguratorul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale, astfel validându-se serviciul de care acesta a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.